CHINA: Reconcilierea Orientului Mijlociu nu este posibilă fără reconcilierea Palestina-Israel

Ieșirea din conflictul dintre Palestina și Israel constă în aplicarea „soluției celor două state” și înființarea unui stat independent Palestina, transmite China, după ce recentele atacuri Hamas și reacția Israelului a provocat sute de morți și mii de răniți. China cere calm, reținere, evitarea escaladării și reluarea dialogului ca singura cale fundamentală pentru soluționarea problemelor.

Potrivit observatorilor chinezi, atacul surpriză declanșat de Hamas va perturba procesul de normalizare a relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel, mediată de SUA, dar și valul de reconciliere din Orientul Mijlociu, în timp ce conflictul Palestina-Israel va continua să rămână nerezolvat. Mai mult, conflictul va afecta politicilor SUA în Orientul Mijlociu, inclusiv noile rute comerciale India-Orientul Mijlociu, promovate de SUA ca alternativă la inițiativele Chinei.

În urma declarațiilor premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a promis „răzbunare dură” și „angajarea într-un război lung și dificil, care a fost forțat de atacul criminal al Hamas”, China exprimă îngrijorarea în fața riscului escaladării tensiunilor și violențelor dintre Palestina și Israel. Pe acest fond, Ministerului chinez al Afacerilor Externe a lansat un apel la calme și reținere, pentru protejarea civililor și evitarea deteriorării situației.

„Reapariția conflictului arată că stagnarea prelungită a procesului de pace nu poate continua. Calea fundamentală pentru ieșirea din conflict constă în punerea în aplicare a soluției celor două state și stabilirea unui stat independent Palestina. Comunitatea internațională trebuie să acționeze cu mai multă rapiditate, să intensifice contribuțiile în problema Palestinei, să faciliteze reluarea rapidă a discuțiilor de pace dintre Palestina și Israel și să găsească o modalitate pentru a genera o pace durabilă”, a transmis MAE chinez.

În ciuda pozițiilor dure adoptate de premierul israelian, Wen Shaobiao – expert la Universitatea de Studii Internaționale din Shanghai, citat de Global Times – apreciază că tensiunile actuale se vor stinge în câteva săptămâni, sub medierea marilor puteri regionale și globale, cum ar fi Egipt și SUA, chiar dacă atacul Hamas este considerat cel mai grav împotriva Israelului din ultimiele decade.

Denumit „Potopul Al-Aqsa”, ca răspuns la profanarea moscheii Al-Aqsa (foto) și la creșterea violenței coloniștilor israelieni în teritoriile ocupate, atacul lansat de forțele Hamas este considerat un semnal de alarmă cu privire la situația Palestinei, care nu generează interes occidental. O normalizare a relațiilor Arabiei Saudite – Israel, înaintea soluționării problemei palestiniene, normalizare urmată de alte țări arabe care ar putea urma exemplul, va fi distructiv pentru Palestina. Autoritățile de la Ramallah se opun țărilor arabe care urmăresc normalizarea relațiilor cu Israelul, cerând rezolvarea conflictelor Palestina-Israel ca o condiție prealabilă.

Pe de altă parte, atacul Hamas va putea perturba negocierile în cadrul procesului de normalizare și realimentare a încrederii reciproce între Arabia Saudită și Iran, țări care au reluat relațiile diplomatice sub medierea Chinei. Aceasta în condițiile în care autoritățile din Arabia Saudită, Qatar și Iran au lăsat să se înțeleagă vinovățila Israelului pentru escaladarea conflictului cu Hamas.

„Regatul Arabiei Saudite urmărește îndeaproape evoluția situației fără precedent dintre o serie de facțiuni palestiniene și forțele de ocupație israeliene, care a dus la un nivel ridicat de violență pe mai multe fronturi”, a transmis Ministerul de Externe al Arabiei Saudite.

Însă, nu doar Hamas ci întreaga lume arabă acuză SUA pentru poziția părtinitoare față de Israel, motiv pentru care o mediere americană în actuala situația va fi imposibil de acceptat de toate părțile implicate, fapt care va avea consecințe în plan economic.

Așa cum am arătat, conflictul va afecta politicile SUA în Orientul Mijlociu, blocând inclusiv planul promovat de președintele Joe Biden privind construirea unei rețele de transport care să lege India, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, rețea care, prin normalizarea relațiilor Arabia Saudită-Israelul va include și sistemul feroviar și maritim israelian.

În aceste condiții, pare ca SUA se află în fața unei mutări decisive în plan economic, pe fond dipomatic. Dacă va menține partizanatul israelian, va pierde lumea arabă, iar odată cu asta proiectele economice majore.

Iată de ce, China consideră că esența soluționării conflictului palestiniano-israelian, este reprezentată de aplicarea soluției celor două state și stabilirea unui stat independent Palestina, urmată de reconcilierea dintre Israel și lumea arabă. În alte condiții, reconcilierea din Orientul Mijlociu nu va fi de durată, în timp ce conflictul Palestina-Israel va rămâne nerezolvat.

Moscheea Al-Aqsa, un simbol al lumii arabe

Pentru a înțelege iritarea ajunsă la la declanșarea unui atac masiv asupra teritoriului Israelului de către forțele Hamas, trebui înțeleasă valoarea de simbol a Moscheii Al-Aqsa pentru lumea arabă în general și pentru palestinieni în mod special. Construită din calcar, marmură, plumb și beton, Moscheea Al-Aqsa este situată pe Muntele Templului, cunoscut și sub denumirea Haram al-Sharif, o zonă care cuprinde mai multe situri religioase, între care: Domul Stâncii, despre care se crede că este locul în care profetul Mohamed s-a înălțat la Cer.

Actuala moschee a fost construită inițial de cel de-al cincilea calif umayyad, Abd al-Malik, și de succesorul său al-Walid I, ca moschee congregațională, poziționată pe aceeași axă cu Domul Stâncii, fiind un monument islamic comemorativ, plin de simboluri religioase de extremă valoare pentru lumea arabă.

Distrusă în urma unui cutremur înregistrat în anul 746, moscheea a fost reconstruită în 758 de califul abbasid al-Mansur, apoi a fost extinsă, în 780, de califul abbasid al-Mahdi. Numele „Al-Aqsa” înseamnă „cea mai îndepărtată moschee” și provine dintr-o poveste din Coran numită „Călătoria de noapte”, în care profetul Mohamed călătorește de la Mecca, la Ierusalim, unde se înalță la cer și se întâlnește cu alți profeți, înainte de reveni la Mecca.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA: Reconcilierea Orientului Mijlociu nu este posibilă fără reconcilierea Palestina-Israel

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Foarte adevarat.
    Dar cui ii pasa?
    In niciun caz celor care, cel putin in acest moment, hotarasc soarta lumii!
    Ei au alte intererse

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.