Dialog în universul copiilor, în sala Lumiere din Beijing

Ai răbdare și cuprinderea necesare pentru a asculta și accepta modul în care copii observă, înțeleg și imaginează lumea prezentă și viitorul. Este principalul mesaj pe care îl transmite „Guvernul copiilor 2”, un film în regia Ioanei Mischie, prezentat de Ziua Internațională a Copilului – 1 Iunie, la Cinema Lumiere Pavilions din capitala Chinei, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român (ICR) din Beijing.

Pentru un om matur, filmul este un exercițiu de amuzament și contraste, un efort susținut de seriozitate obligatoriu. Pentru că protagoniștii filmului, copii cu vârste între 7 și 12 ani, oferă o imagine a lumii în cadrul unui proiect cu valențe documentar-sociale. Copii văd, înțeleg, resimt problemele și fricile oamenilor maturi, pe care le traduc și trăiesc în emoții și explicații de o simplitate abruptă, scufundată în amuzamentul și lipsa de limite specifice vârstei și experienței de viață. Însă, dincolo de imaginația permanent conectată la realitatea socială cotidiană specifică fiecărui copil, filmul are un fir roșu invizibil, de o sensibilitate care nu are cum să nu atingă, să nu stârnească introspecția celor maturi: nevoia de liniște, de siguranță, de protecție și iubire.

În proiectul Ioanei Mischie, „Guvernul copiilor” decretează că oamenii mari sunt insuficient de maturi, de înțelepți și capabili să asigure o lume lipsită de conflicte, de frici, de răul care ajunge să afecteze emoțional, în mod profund, generațiile viitorului.

Cu ajutorul subtitrării în limbile chineză și engleză, cele câteva zeci de copii și părinți chinezi și rezidenți străini au urmărit și dezbătut în timp real opiniile despre lumea de azi și viitorul imaginar prezentate de protagoniști, dovadă suplimentară că fiecare generație are viziunea și percepția specifice în fața realității în care sunt plasați involuntar de cei maturi, de multe ori cu efecte iremediabile în plan emoțional, în evoluția fiecărui copil.

În ochii unui om mare, încorsetat în nebunia și frustrările cotidiene, filmul „Guvernul copiilor 2” este o aberație. Pentru un copil, însă, filmul este realitatea pe care o construiesc oamenii mari, tot mai grăbiți, tot mai puțin atenți la frământările și nivelul emoțional al celor mici care ajung să evadeze, să identifice realitatea și să se plaseze într-un viitor dominat de șabloanele și temele prezentului, pentru care oferă soluții de cele mai multe ori utopice, chiar incorecte în relația cu politicile astăzi la modă.

La finalul proiecției, contactul copiilor chinezi cu realitatea copiilor români a fost completat de ICR Bejing cu un concurs cu premii, pe teme care au vizat cultura, simbolurile și tradițiile românești, moment care a stârnit entuziasmul, fiind subliniate dorința de dialog și absența barierelor în comunicare.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 75, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dialog în universul copiilor, în sala Lumiere din Beijing

 1. Roxana spune:

  Va multumim pentru articol. Poate ne dati un link sa vedem si noi filmul. Am o pasiune pentru copii si studiez toate evenimentele sociale care ii influenteaza mai ales pe plan emotional. Cred ca cei din „statul paralel” care sunt acum pe toate canalele media, pur si simplu au crecut fara frica de D-zeu si de nimic, dat fiind varsta lor de copii / adolescenti in 1989. Asadar din parinti securisti sau mari maheri au ajuns fara frica sa minta, fure si insele la un nivel de domeniul fanteziei. Nu numai ca distrug România economic, dar milioane de copii sunt efectiv abuzati emotional de toate aceste canale media care arata doar ” balauri ” si niciodata ” un fat frumos sau o Ileana cosanzeana „. Acesti copii vor creste cu ” modelele ” acestor nemernici si vom vedea peste 35 ani ca fac aceleasi lucruri….. Nimeni nu ia in consideratie impactul socio -emotional pe termen lung la cea ce se deruleaza acum in mass media.

  • Ema spune:

   Stimată Doamnă,

   Vă mulțumim pentru interesul arătat față de filmul „Guvernul Copiilor 2” și pentru comentariul dumneavoastră detaliat privind impactul socio-emoțional asupra copiilor.

   Din păcate, filmul nu poate fi vizualizat online în acest moment. Totuși, vă invităm să-l vizionați în cinematografele din țară. Rulează la:

   Cinema Elvire Popesco în București
   Cinema Union în București
   Happy Cinema, în Buzău
   Happy Cinema, în Bacău
   Happy Cinema, în Bistrița
   Happy Cinema, în Botoșani
   De asemenea, filmul va fi proiectat pe:

   8 iunie la Timișoara
   9 iunie la Brașov
   Puteți achiziționa bilete pentru aceste proiecții accesând următorul link: https://eventbook.ro/event/search?term=viscolul+copiilor.

   Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să vizitați site-ul oficial: https://www.governmentofchildren.com/en/inhabit/. De asemenea, puteți contacta direct pe autoarea proiectului, Ioana Mischie, (https://www.facebook.com/ioanamischie) pentru orice alte întrebări.

   Vă mulțumim încă o dată pentru comentariu și pentru interesul acordat.

   Cu stimă,
   Ema Stoian (ICR Beijing)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.