13,42 milioane de tineri chinezi au început examenul Gaokao 2024

Absolvenții de liceu din China au intrat, astăzi, în examenul național pentru admiterea la facultate, examen de evaluare la care, în 2024, sunt înscriși 13,42 milioane de candidați.
Similară Balacalureatului din România, testarea este cunoscută sub numele Gaokao, fiind programată în zilele de 7 și 8 Iunie.
Gaokao este un test de evaluare a cunoștințelor acumulate în liceu dar și un sistem de departajare care determină admiterea la facultate. Cu cât punctajul final este mai mare, cu atât crește posibilitatea accesului la facultatea sau colegiul dorit.

Testarea Gaokao diferă de la o provincie la alta și se face în funcție de facultatea pe care elevul dorește să o urmeze. Totuși, există o listă de examinare generală care include: limba și literatură chineză, matematica și o limbă străină – în cele mai multe cazuri engleză (oral).
La acestea se adaugă examinarea cunoștințelor de: istorie, geografie, fizică, chimie, biologie și științe politice, în funcție de facultatea pe care candidații doresc să o urmeze.

Fiind o examinare tip grilă, este necesară acumularea unui număr minim de puncte. Există un maxim de 150 de puncte la unele materii și un maxim de 300 de puncte la altele, punctajul final total reflectând nivelul cunoștințelor fiecărui candidat.

În 2023, la examenul Gaokao au fost înscriși 12,91 milioane de candidați, din care 10,42 milioane (80,7%) au fost admiși în sistemul de educație post-liceal: colegii (54,1%) și universități (45,9%).

Ce este Gaokao?

Gaokao (高考) este prescurtarea pentru 普通 高等学校 招生 全国 统一 考试/Pǔtōng gāoděng xuéxiào zhāoshēng quánguó tǒngyī kǎoshì/Examenul național de admitere în învățământul superior.

Punctajul acestei testări este standardizat la nivel național, astfel că în funcție de rezultatul final fiecare candidat poate cunoaște dacă a atins baremul necesar pentru a merge la facultate, dar și pentru ce facultăți pot aplica.

La examene se pot înscrie elevii de liceu din anul III (liceul în China durează trei ani), dar, la evaluare pot participa și absolvenții de liceu din anii anteriori care doresc să își îmbunătățească punctajul.

Scurtă istorie Gaokao

Examinul Gaokao a fost introdus în sistemul educațional din China în 1952, la trei ani după proclamarea Republicii Populare. În 1966, când a început Revoluția Culturală, examenul Gaokao a fost anulat, liceele din China încetând să mai funcționeze, elevii răspunzând chemării președintelui Mao Zedong la revoluție, fiind trimiși la muncă în zonele rurale.

Legitimație de concurs Gaokao din Noiembrie 1977, provincia Anhui, China

La finalul anului 1976, după moartea lui Mao, școlile și universitățile au început să fie redeschise, cu precădere pentru elevii, viitori studenți, recomandați de organizațiile de partid din unitățile și organizațiile economice.

Reluarea de facto a examinării Gaokao a fost produsă abia în 1977. Între cei 5,7 milioane de candidați se regăseau mulți dintre cei care în perioada de pauză de zece ani nu au susținut testarea, astfel că majoritatea aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. La finalul evaluărilor, doar 5% au fost admiși la facultate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.