ALEGERI 2024 | Votul anti-PSD se repetă în China

Rezultatele finale ale voturilor exprimate ieri, 9 Iunie, în secțiile de votare din China, arată că indiferent de modul în care voluează numărul românilor rezidenți la Beijing, Shanghai și Hong Kong, se menține constant votul anti-PSD.
De asemenea, votul arată o canibalizare între fracțiunile și independenții din fostul USR și reconfirmă scăderea drastică a numărului de români rezidenți în China.

Potrivit proceselor verbale prezentate de Biroul Electoral Central, principalele partide care au primit voturi în China sunt: Alianța Dreapta Unită (cu USR lider) 21 voturi, Nicolae Ștefănuță (fost USR, fost REPER) 17 voturi și REPER-Cioloș (fost USR) 16 voturi, împreună cumulând 54 din totalul celor 100 de voturi valabil exprimate în cele trei secții de votare organizate în China, la Beijing (41 voturi exprimate), Shanghai (39) și Hong Kong (20).
La rândul lor, în cele trei secții de votare, alianța PSD-PNL și AUR au primit câte 15 voturi (vezi grafic sus).

Pe de altă parte, votul de ieri a reconfirmat scăderea drastică a numărului de români rezidenți în China, comparativ cu exercițiile electorale pre-pandemie.

Dacă în turul II al alegerilor prezidențiale din 2014, în China au votat 478 de rezidenți români, iar în turul II al prezidențialelor din 2019 au votat 368, la alegerile europarlamentare 2024 numărul total de votanți a fost de numai 100. (vezi grafic jos)

Această realitate este un efect direct al guvernărilor de la București din ultimii aproape 20 de ani, perioadă în care prezența românească în China la nivel politic, diplomatic, economic și universitar (studenți) a devenit reziduală.

Chiar și în aceste condiții, BEC a decis să trimită în China 1.600 de buletine de vot, fiind cheltuite inuti resurse, după cum urmează: Beijing (600), Shanghai (600), Hong Kong (400). Această situație subliniază realitatea paralelă în care plutește diplomația românească, reprezentată la limita ridicolului.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2024, Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Europa, Români în China, România, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.