Nava spațială chineză cargo Tianzhou-8, lansată cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung -7 Y9, de centrul de lansare spațială Wenchang, s-a conectat astăzi la modulul de bază Tianhe al Stației Spațiale chineze Tiangong (Palatul ceresc).
După trei ore de la lansare, la ora 8:26 (ora Beijing) naveta cargo a fost întâmpinată de cei trei takonauți ai misiunii Shenzhou-19 aflați în spația spațială, demarând transferul de marfă și aparate necesare proiectelor de cercetare.
Potrivit Agenției Spațiale Chineză (CMSA), după aproximativ zece minute de la lansare, nava spațială cargo s-a separat de racheta purtătoare intrând pe orbita prestabilită, marcând a treia misiune de aprovizionare în faza de exploatare și dezvoltare a stației spațiale Tiangong.
Naveta Tianzhou-8 a transportat pe stația spațială aproximativ șase tone de provizii, materiale consumabile, combustibili, echipamente și materiale experimentale. De asemenea, în cadrul transportului au fost trimise celor trei taikonauți diverse cadouri, inclusiv pentru Festivalul Primăverii 2025.
Odată cu îndeplinirea cu succes a lansării și andocării navei cargă Tianzhou-8, China a marcat ultima misiune către propria stație spațială din acest an.
Tianzhou-8 este cea mai mare navă spațială operațională de marfă din lume, dispunând ce cele mai cuprinzătoare capabilități de sprijin pe orbită, arată datele prezentate de Academia Chineză pentru Tehnologie Spațială (CAST).
Alături de alimente și sisteme necesare vieții, în nava cargo au fost încărcate instrumentele și 80 de produse specifice necesare unui număr de 36 de experimente care vor fi derulate în spațiu, cântărind aproximativ 458 de kilograme. Experimentele acoperă diverse domenii, inclusiv științele vieții spațiale și biotehnologia, știința materialelor spațiale, fizica fluidelor în microgravitație și combustie, experimente prividn noile tehnologii destinate aplicațiilor spațiale.
În premieră mondială, cu ajutorul Tianzhou-8 au fost trimise pe stația spațială Tiangong „cărămizi de sol lunar”, fabricate din materiale speciale care simulează solul lunar. Aceste cărămizi vor fi supuse unor experimente de expunere spațială, pentru a verifica dacă pot fi folosite la construirea de structuri pe Lună. După finalizarea experimentelor, se așteaptă ca prima cărămidă să revină pe Pământ până la sfârșitul anului viitor.
Durata petrecută de la lansarea de pe Pământ, până la conectarea la stația Tiangong, a fost din nou de numai trei ore (similar Tianzhou-7), după ce în 2022, nava spațială cargo Tianzhou-5 s-a conectat după numai două ore. Prima lansare și andocare la stația spațială chineză a avut loc în 2011, după 44 de ore.
La data de 30 Octombrie a.c., China a lansat cu succes misiunea spațială Shenzhou-19 cu echipaj uman (vezi AICI), pentru ca la data de 4 Noiembrie a.c. Taikonauții misiunii spațiale Shenzhou-18 să revină pe Pământ după ce au petrecut șase luni în Stația Spațială Tiangong (vezi AICI).