Taikonauții misiunii spațiale Shenzhou-18 au revenit pe Pământ

După 192 de zile petrecute în Stația Spațială a Chinei – Tiangong (Palatul ceresc), cei trei taikonauți ai misiunii spațiale Shenzhou-18 au revenit, în această dimineață pe Pământ. Capsula de întoarcere care i-a transportat pe: Ye Guangfu – comandantul misiunii, Li Cong și Li Guangsu, a aterizat în regiunea autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei la ora 1:24 (ora Beijing).

Potrivit Agenției Spațiale cu Echipaj din China (CMSA), comandantul Ye Guangfu este primul chinez care a acumulat un timp cumulat de zbor spațial de peste un an, stabilind un nou record național, după ce a participat la misiunea spațială Shenzhou-13, în perioada Octombrie 2021 – Aprilie 2022.

Misiunea spațială cu echipaj uman Shenzhou-18 a fost lansată la data de 25 Aprilie a.c., având ca principale sarcini derularea a zeci de experimente științifice și misiuni în afara stației. Între cele mai importante experimente se regăsesc cele în domeniul fizicii de bază în condiții de microgravitație, știința materialelor spațiale, știința vieții spațiale, medicina spațială și tehnologia spațială.

Ye Guangfu, Li Cong și Li Guangsu au experimentat primul acvariu și prima grădină din Stația Spațială Tiangong, observând evoluția peștilor zebră, algelor și salatei în mediul spațial, dar și modul în care le este afectată creșterea și echilibrul în condiții de microgravitație. De asemenea, a fost înregistrată o descoperire în domeniul creșterii vertebratelor în spațiu, câtă vreme peștele zebră a prezentat comportamente anormale de orientare, cum ar fi înotul cu burta în sus, rostogolirea și rotirea.

De asemenea, cei trei au efectuat cercetări în domeniul deciziilor în caz de urgență, fiind finalizate o serie de evaluări, inclusiv teste privind capacitatea cognitivă de bază, percepția riscului, modul de luare a deciziilor în situații limită.

Echipajul misiunii spațiale chineze Shenzhou-18 a fost înlocuit, la data de 30 Octombrie 2024, de echipajul Shenzhou-19 (foto jos, după intrarea în stație), format din Cai Xuzhe – comandant, Song Lingdong și Wang Haoze, asigurâd ce-a de-a patra rotația consecutivă în Stația Tiangong.

În următoarele șase luni, echipajul Shenzhou-19 ca derula teste științifice, activități extravehiculare, instalarea de dispozitive de protecție împotriva deșeurilor spațiale, proiecte de educație științifică.

Programul spațial cu echipaj uman al Chinei va lansa, în 2025, misiunile Shenzhou-20 și Shenzhou-21, precum și misiunile cargo Tianzhou-9 pentru asigurarea proviziilor pe orbita terestră.

Stația Spațială Tiangong se află pe orbita terestră la o distanță de aproximativ 400 de kilometri, fiind formată din modul laborator spațial Mengtian/梦天 (Visul cerului), modulul central Tiangong/天宫 (Palatul ceresc), modulul de bază Tianhe/天和 (Cer pașnic) și laboratorul Wentian/问天 (Cercetare în ceruri). Stația spațială are o structură în forma literei T, astronauții beneficiind de un spațiu util de 110 metri cubi.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.