O medalie cu semnificații istorice în relațiile chino-române

Autor: Prof. Luo Dongquan (foto),
veteran chinez românist

Am primit cu o emoție extraordinară medalia aniversară emisă cu ocazia împlinirii celor 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între R.P. Chineză și România.
În acest moment reper – 75 de ani de relații diplomatice continue între China și România, Fundația Culturala Bartoc a emis această medalie, gest care merită apreciere și recunoaștere. La data de 10 Octombrie 2024la Centrul Cultural Chinez din București, Ambasadorul Chinei, ES Han Chunlin, a înmânat medalia unor personalități din România care au adus contribuții remarcabile la intensificarea relațiilor de prietenie și cooperare româno-chineze.

Aflând vestea, domnul Dan Tomozei, expert în redacția româna a China Media Group, a luat legătura cu domnul Alexandru Bartoc, pentru a aduce în China 60 de medalii, care să fie înmânate unor personalitați chineze.

“E o medalie extraordinară. Proiectarea este excelentă. Pe o parte sunt stemele ambelor noastre țări, pe cealaltă sunt două construcții simbolice din China și Romania: Templul Cerului din Beijing și Ateneul Român din București. În plus, în limbile româna și chineză este înscris: 75 de ani de relații diplomatice continue între România și Republica Populară Chineză – Fundația Culturală Bartoc”, a declarat Cui Nianqiang, fost Consilier cultural al Ambasadei Chinei la București, adăugând ca „medalia este realizată minuțios, cu o calitate foarte bună. Mulțumesc mult domnului Alexandru Bartoc și domnului Dan Tomozei”.

Profesor Song Shaofeng, fost director al Institutului Confucius din Sibiu (România) a declarat că nu s-a așteptat să primească o medalie a prieteniei cu ocazia celei de-a 75-a aniversari de la stabilirea relațiilor diplomatice chino-române. “Sunt încântat și emoționat până la lacrimi. Acum 40 de ani, am avut ocazia să plec în România, pentru specializarea în limba română. Astfel, am putut să cunosc Bucureștiul și Romania pe care le iubesc.”

Medalia a stârnit amintiri frumoase

Admirând medalia, gândurile noastre au zburat la anii ‘60 din secolul trecut, când noi, 30 de studenți chinezi, am plecat în România, pentru a învăța limba română. În anii studenției ne-am împrietenit cu profesorii și colegii români, am vizitat diferite localități ale României.

După terminarea studiilor, ne-am întors în țară și am fost repartizați în diferite ministere și departamente implicate în relațiile cu România. Zeci de ani, am însoțit delegații romane și chineze, în cooperări de prietenie, economice și comerciale. Am primit grupuri de turiști români, grupuri de ofițeri români și grupuri de activiști de partid care au petrecut concediul în China. De asemenea, am însoțit delegații de partid și guvernamentale, adăugând noi cărămizi la marele edificiu al prieteniei chino-române.

Cunoaștem că prietenia chino-română a fost crescută și îngrijită de liderii celor două țări. De la Mao Zedong, Zhou Enlai, la Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Yaobang, Li Xiannian, Hu Jintao și Xi Jinping, toți conducătorii chinezi acordând o atenție deosebită relației de prietenie și cooperare cu România.

În cei 75 de ani, cele două țări și popoare au împărtășit atât bucuriile, cât și necazurile, s-au simpatizat și sprijinit reciproc. Când România a fost lovită de inundații, China a întins o mână de ajutor. Majoritatea colegilor am lucrat ca traslatori pentru obiectivele construite în România cu ajutorul Chinei, sau pentru multe alte obiective de cooperare în producție și comerț. Când China a suferit de pe urma emidemiei SARS sau a seismelor, România ne-a trimis ajutoare. Prin urmare, prietenia chino-română a trecut prin încercările timpului, așa cum sună proverbul românesc: “Apa trece, pietrele rămân”.

Domnul Bartoc, un prieten vechi al poporului chinez

Domnul architect Alexandru Bartoc este un bun și vechi prieten al poporului chinez. A fost vicepreședinte al Asociației Filatelice din România. În 1978 a venit pentru prima data în China și s-a îndrăgostit de ea. De atunci, și-a dedicat energia promovând cu mari eforturi cooperarea și schimburile filatelice dintre cele două țări.

Din anul 1980 și până acum, au fost organizate zece expoziții filatelice comune în România și China. Domnul Alexandru Bartoc a venit de zece ori în China, pentru a participa la expoziții filatelice chineze sau mondiale, pentru organizarea de evenimente la Institutul Cultural Român din Beijing, la Târgul de Carte de la Beijing, la Expoziția Mondială Shanghai 2010 sau în vizite turistice.

Marca poștala de mici dimensiuni are o forță atrăgătoare neasemuită. Este un mesager al culturii, o punte a prieteniei, consemnând evenimente majore, care se plimbă în lume, răspândind sentimente, transmițând informații.

Cu prilejul multor evenimente majore în cadrul relațiilor bilaterare, domnul Alexandru Bartoc a proiectat medalii, colițe, timbre și plicuri, pentru a marca prietenia bilaterală și pentru a le oferi prietenilor. Fundația culturală condusă de acesta oferă de multe ori donații, sponsorizând editarea unor cărți și manifestări.

Semințele prieteniei sunt plantate adânc în sufletele celor două popoare

“Asa cum a spus președintele Xi Jingping, prietenia între țări se bazează pe prietenia între popoare, iar prietenia popoarelor se bazează pe legatura sufletească dintre oameni”, a declarant Generalul (r) Li Donghui, fost director-adjunct al Departamentului de Relații Internaționale al Armatei chineze. Nemulțumit de actualul nivel al relațiilor chino-române, domnul Li a subliniat că “din contactele mele cu persone din ambele părți, atât conducatori, miniștri, cât și ofițeri superiori, militari de rând sau funcționari publici, toții manifestă prietenia și simpatia reciprocă. Prin urmare, prietenia dintre țările noastre este adânc înrădăcinată în sufletul celor două țări și popoare”.

Legatura sufletească fiind baza, este totodată partea cea mai solidă și cea mai durabilă.

Primăvara va reveni

Cu toate că relațiile bilaterale se află acum într-o etapă dificilă, iarna va trece, iar primăvara va reveni, fără doar și poate. Gesturile domnilor Alexandru Bartoc și Dan Tomozei sunt o dovadă în acest sens.

Mulțumim încă odată domnului Alexandru Bartoc și domnului Dan Tomozei, pentru gestul de profundă prietenie, care va rămâne întotdeauna în amintirile noastre.

Cu toții urăm ca prietenia tradiționala dintre poporul chinez și cel român să dăinuiască în veșnicie, la fel ca Munții Himalaya și Munții Carpați, la ca fluviile Yanzi și Dunare!

Beijing, 22 Noiembrie 2024

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Înţelege China, Mari sinologi români, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 75, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la O medalie cu semnificații istorice în relațiile chino-române

  1. Pingback: DOINA IUBIREI – MAGAZIN CRITIC – politically incorrect

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.