Europa reconfigurează punţile comerciale în Sud – Estul Asiei

Primul Summit de afaceri ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) – UE (Uniunea Europeană) s-a desfăşurat, joi, în capitala Indoneziei, Jakarta, scopul declarat şi asumat de ambele părţi fiind acela de a găsi punţi de colaborare în cadrul unor oportunităţi comerial – economice.
Îmbunătăţirea reţelelor de afaceri şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la oportunităţile comerciale şi de investiţie în cele două mari entităţi sunt doar o parte dintre temele de discuţiie, fapt subliniat de Surin Pitsuwan, secretar-general al ASEAN, în cuvântul de deschidere al evenimentului. Acesta a arătat că Uniunea Europeană este principala sursă de investiţii străine directe în spaţiul ASEAN, 68% fiind direcţionate spre sectorul serviciilor. Surin Pitsuwan a evidenţiat colaborarea de 30 de ani la nivel politic dintre ASEAN şi UE fapt care a ajutat la creşterea sectorului privat în ambele părţi, solicitând o dezvoltare pe viitor la nivel privat, „business-to-business” cu cu sprijin din partea fiecărui guvern.
Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, principalul reprezentant european la summit, a remarcat în mesajul de deschidere că evenimentul oferă o oportunitate pentru crearea legăturilor de afaceri şi platforma de angajare a guvernelor. „Integrarea regională, dezvoltarea unei pieţe interne şi angajamentul faţă de sistemul comercial global se manifestă cu succes în Europa de mai mult de o jumătate de secol”, a spus De Gucht arătând că „martor al acestui succes este chiar regiunea ASEAN”.
Dincolo de momentele protocolare, cele două entităţi ASEAN (10 state Sud-Est Asiatice) şi UE (27 de state europene) şi propun să coopereze pentru a elimina barierele comerciale care au stat în calea dezvoltării relaţiilor dintre cele două părţi. Între acestea, standardele ecologice pe teritoriul UE reprezintă una dintre subiectele văzute diferit de ţările membre ASEAN. Afirmaţia făcută de ministrul adjunct al Comerţului din Indonezia, Mahendra Siregar, confirmă faptul că ţările asiatice încearcă, la Jakarta, să schimbe modul de abordare şi colaborare economică pe viitor. “În trecut, dacă exportatorii puteau să respecte standardele UE, puteau să intre pe piaţa europeană, dacă nu puteau satisface standardele, nu intrau pe piaţă. Acum, cred UE trebuie să schimbe modul de abordare. Cred că această diferenţă poate fi soluţionată printr-o cooperare care să conducă la reducerea diferenţelor de opinie şi prin urmare la genera beneficii pentru ambele părţi”, a spus Mahendra Siregar.
Oficialul indonezian a vizat în mesajul său standardele impuse de UE în privinţa produselor din ulei de palmier, reguli care au împiedicat exporturile până în prezent, în ciuda faptului că Indonezia este unul dintre cei mai mari producători în domeniu, dar care are propriul său standard de mediu. “Vrem să rezolvăm diferenţa de perspectivă într-un mod constructiv, cum ar fi printr-o cooperare care poate conduce la un standard bazate pe calcule similare. Indonezia nu poate lua în considerare cerinţele UE care sunt discriminatorii”, a mai spus Mahendra.
La primul Summit de afaceri ASEAN – UE au participat şefi de stat, oficiali guvernamentali, membri ai Parlamentului UE, Comisiei Europene, directori executivi, directori de companii, investitori şi membri ai camerelor de comerţ atât din ASEAN şi UE.
Cu un PIB de 1,8 trilioane USD în anul 2010 ASEAN alături de UE, cu un PIB de peste 16,5 mii de miliarde USD, reprezintă o forţă economică suficient de puternic pentru o perioadă în care provocările globale şi nevoia de protejare a intereselor comune solicită deschiderea la colaborare. Volumul schimburilor comerciale ASEAN – UE a ajuns la 171.3 miliarde USD, exporturile ASEAN în UE fiind de 93 miliarde USD (2009).
Sursa: XINHUA

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ASEAN, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Europa reconfigurează punţile comerciale în Sud – Estul Asiei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.