China reflectată în presa de la Bucureşti – 11.05.2011

BURSA – China are cel mai mare excedent comercial din ultimele patru luni

China a înregistrat, în aprilie, cel mai mare excedent comercial din ultimele patru luni, în condiţiile în care exporturile au înregistrat un nivel record. Excedentul comercial – de 11,4 miliarde dolari, este de aproape patru ori mai mare decât aşteptările analiştilor: 3 miliarde dolari. În aprilie, exporturile Chinei au crescut cu 29,9%, la 155,7 miliarde dolari, iar importurile – cu 21,8%. Economiştii anticipau că exporturile Chinei vor creşte cu 29,4%, iar importurile – cu 28%.
Textul integral AICI

RADIO ROMÂNIA – SUA recomandă Beijingului să respecte drepturile omului

Mai mulţi oficiali americani spun că respectarea drepturilor omului în China dar şi aplicarea reformelor economice ar servi mai bine interesele Baijingului. În prima zi a Dialogului Strategic şi Economic anual dintre SUA şi China, oficialii americani au spus omologilor chinezi că ameliorarea situaţiei drepturilor omului şi reformele economice ar servi mai bine interesele Beijingului. (…) .
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Chinezii vin în valea Jiului

(…) … În urma primelor discuţii avute la Beijing, „partenerii chinezii sunt interesaţi să facă investiţii în zona mineritului din România, patru mine din Valea Jiului putând fi astfel retehnologizate. Apoi este vorba de construcţia unor temo-centrale, a unor grupuri noi la Rovinari şi Doiceşti, grupuri de 500 şi 250 MGW, de hidrocentrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti, unde investiţia este estimată la 1,2 miliarde euro şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nuclarară Cernavodă”, ne-a declarat Claudiu Constantin Stafie. (…) .
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – UE reduce la jumătate lista statelor emergente care beneficiază de concesii comerciale

(…) … Propunerea comisarului european pentru Comerţ, Karel De Gucht, este un nou indiciu al poziţiei mai puţin flexibile pe care UE, dar şi SUA, o adoptă faţă de state emergente ca Brazilia, India sau China, care se alătură elitei economice mondiale. China este cel mai mare exportator la nivel mondial, iar India şi Brazilia sunt membri importanţi ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). În timp ce negocierile OMC, desfăşurate la Doha, sunt blocate, UE şi SUA insistă tot mai mult pentru acordarea de concesii numai prin acorduri comerciale bilaterale şi depun un număr tot mai mare de plângeri la OMC, notează WSJ. (…) .
Textul integral AICI

BURSA – Mărfurile alimentare – principala presiune pe inflaţie

(…) … Printre motivele care stau la baza creşterii preţului zahărului se numără şi faptul că India nu a mai exportat acest produs, China şi-a crescut consumul, iar în Brazilia foarte mult zahăr a fost transformat în etanol. (…) .
Textul integral AICI

FINANCIARUL – Concesii comerciale pentru statele emergente, de 2 mld. dolari

(…) … Propunerea comisarului european pentru comert Karel De Gucht este un nou indiciu al pozitiei mai putin flexibile pe care UE, dar si SUA o adopta fata de state emergente ca Brazilia, India sau China, care se alatura elitei economice mondiale. China este cel mai mare exportator la nivel mondial, iar India si Brazilia sunt membri importanti ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). (…) .
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Criza de reglementare a domeniului securităţii naţionale şi a activităţii serviciilor de informaţii

(…) … Capitalismul tradiţional s-ar putea să fie detronat de capitalismul de stat. Aşa-zisul grup R.I.C. (Rusia, India şi China) nu urmează modelul liberal occidental al dezvoltării economice, ci o formulă etatistă, urmată şi de alte puteri emergente, cum sunt Coreea de Sud, Taiwanul şi Singapore.
Omenirea se află, de asemenea, în faţa provocării extraordinare reprezentate de tranziţia energetică fundamentală. Doar trei ţări îşi mai păstrează în prezent o producţie stabilă de petrol: China, India şi Mexic, iar rezervele de gaze energetice se află în zone de instabilitate. China, însă, va deveni cel mai mare importator energetic al lumii. (…) .
Textul integral AICI

FINANCIARUL – ExxonMobil vinde cu 3,5 mld. $ participatia sa de 25% intr-un proiect petrolier in Angola

(…) … Oferta societatii Pertamina a depasit propunerile altor concurenti, nume grele pe piata mondiala a petrolului, precum China Petrochemical Corp, cunoscuta sub numele de Sinopec, sau pe cea a companiei indiene Oil&Natural Gas Corp (ONGC). (…) Grupul francez Total SA a vandut partea sa de 5% societatii Hong Kong China Sonangol International Holding Ltd. (…) .
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.