După câteva luni de pregătiri, studenţii români din Beijing, înscrişi în Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), au marcat, vineri, la Ambasada României, inaugurarea filialei China. La eveniment au fost prezenţi câteva zeci de studenţi aflaţi la studii aici, dar şi invitaţi din partea asociaţiilor de prietenie România – China şi cadre universitare chineze.
Filiala LSRS China este coordonată de Ema Stoian, în primul an de studiu al limbii chineze, viitor masterand la regie – film în Beijing. Între proiectele de viitor ale organizaţiei româneşti din China se numără „desăvârşirea procesului de constituire, definitivarea echipei şi menţinerea unei comunicări constante şi strânse cu toţi studenţii români din China, înfiinţarea unui department de newsletter cu informatii şi noutăţi care îi privesc direct pe studenţi,cu ştiri atât din China cât şi de acasa, încheierea de parteneriate cu diferite organizaţii culturale şi studenţeşti, care activează în China”, după cum a declarat Ema Stoian.
Lasarea LSRS în China a fost un eveniment aproape ratat din mai multe puncte de vedere, însă, cel mai supărător a fost întârzierea de 45 de minute cu care a început evenimentul. În China, ora fixă poate rivaliza cu precizia elveţiană şi rigoarea nemţească europene. Lipsa de coordonare, a unui mesaj simplul concret, coerent, conectat la realităţile secolului XXI şi mai puţin la paşoptism, junimism şi patriotisme ieftine, cu greu pronunţate de vorbitori, au dat o notă nu tocmai bună organizatorilor. Şi peste toate, sloganul România să „nu îşi mai piardă minţile” a contrariat până şi pe invitaţii chinezi, buni vorbitori de limba română. Pentru că, nu-i aşa, a bloca drenajul creierelor, nu are nimic în comun cu „pierderea minţilor” …
Deşi am încercat să aflu, numărul membrilor LSRS China este fie incert, fie secret, cert este că aici învaţă peste 50 de români la diferite universităţi de pe întreg cuprinsul marelui stat asiatic.
În rest, dacă lansarea LSRS China a fost marcată la final de an universitar şi început de vacanţă, nu pot decât să urez succes studenţilor români în găsirea cadenţei şi rigorii necesare pentru o reprezentare demnă şi onestă a României, aici, în China.
Domnule Dan, incerc sa va scriu punctual.
1.Timpul nostru de pregatire a fost de doua saptamani dupa ce am primit acordul din partea ambasadei.Nu ne sprijina nimeni,
2.Festivitatea a inceput mai tarziu deoarece, toata lumea a confirmat ora 17 si a intarziat , la ora 17 erau doar 5 persoane in sala.Punctualitatea nu caracterizeaza pe toata lumea.Am considerat ca trebuie sa ne adaptam situatiei.
3.Nu am dorit sa facem patriostisme ieftine, nu am gasit alte repere istorice, si pe siteul LSRS se pune accentul pe pasoptism .Considerati ca avem alte repere mai puternice ?
4.Folosirea sintagmei „pierderea mintilor ” din filmuletul prezentat la introducere se refera la plecarea tinerilor intelectuali din Romania, am considerat ca sintagma „pierderea mintilor ” simbolizeaza foarte clar „pierderea intelectualilor”
5.Pe siteul LSRS, exista 21 de persoane inscrise la LSRS China.
6. Imi asum criticile, ma consider cel vinovat de problemele aparute,
Cu mult respect,
Stefan Cozma, Coordonator-Adjunct LSRS China
Domnule, Cozma.
Pentru că nu consider util si productiv sa intram în dialog aici, va voi răspunde, tot punctual, la cele semnalate de Dvs.
1. În timpul mesajelor transmise în sală s-a făcut afirmaţia că din decembrie 2010 s-au pus bazele LSRS China, prin urmare, iată, o plajă de timp uriaşă pentru a pregăti un eveniment.
2. La ora 17, la Ambasadă nu erau nici măcar membrii LSRS, nu căutaţi scuze acoperindu-vă cu invitaţii din partea chineză.
3. Da, România are şi trebuie să aibă repere actuale, prezente, la care să ne raportăm, istoria şi valorile istorice pe care trebuie să le apărăm nefiind altceva decât o confirmare a faptului că suntem, sau ar trebui să fim, mândri continuatori ai unui proces lung şi valoros de transformare a statului român. Însă azi, altele sunt creiteriile de revendicare a unui loc pe Terra.
4. Presupunerile, aşa cum au spus-o oameni mai intelienţi decât mine, sunt apanajul … prostiei. Nimeni, nici măcar LSRS nu îşi poate permite să lanseze mesaje „presupunând” (considerând, ca să vă citez) că receptorii vor înţelege … Prin urmare, ca viitor de valoare al ţării, LSRS trebuie să fie coerent, clar, concis şi mai ales predictibil.
5. Mă bucur să aflu numărul membrilor, după câteva încercări eşuate din cauza problemelor de comunicare la nivelul LSRS China.
6. Nu consider că există o vină individuală. Este o chestiune de echipă, unde membrii fie nu au curaj să discute tranşant, în beneficiul LSRS China, fie nu sunt suficient de responsabili pentru a evita astfel de momente jenante.
Numai bine,
Dan Tomozei
O mica precizare va rog,la punctul
2.Nu am dat vina pe partea chineza, mai ales ca partea chineza a fost cea mai punctuala, colegii nostri invitati nu au putut veni la ora indicata.
Ca o incheiere cu tristete trebuie sa va dau dreptate.
Cu mult respect,
Stefan Cozma