China – Student condamnat la moarte şi executat pentru crimă

Un student de 21 de ani a fost condamnat şi executat după ce a fost găsit vinovat de crimă extrem de violentă, informează publicaţia de limbă engleză, China Daily. Execuţia a avut loc marţi, la Xi’an, capitala provinciei Shaanxi din Nord – Vestul Chinei.
Presa chineză consemnează că, pe 20 octombrie 2010, Yao Jiaxin, student la Conservatorul de Muzică din Xi’an, a omorât prin înjunghiere o tânără mamă, pentru a încerca să acopere o altă infracţiune. După ce a provocat un accident rutier minor, s-a temut că M. Z., o chelneriţă de 26 de ani, implicată în eveniment, şi-ar putea aminti numărul său de înmatriculare şi îl va raporta la Poliţie. Urmărind-o, Yao a omorât-o pe M. Z. cu opt lovituri de cuţit.
Tribunalul Popular Intermediar din Xi’an l-a condamnat la moarte pe 22 aprilie, iar recursul înaintat de Yao a fost respins, la 20 mai a.c., de Curtea Provincială Populară Superioară din Shaanxi. Ulterior, Curtea Supremă a Poporului (RCP), care analizează fiecare sentinţă de pedeapsp la moarte, a aprobat condamnarea capitală.
Vestea execuţiei, imediat după ce a fost făcută publică, a atras o atenţie uriaşă în China, devenind un subiect de maxim interes pe Sina Weibo, echivalentul chinez al Twitter-ului. În numai câteva ore, peste un milion de mesaje legate de executare au fost postate pe micro-blog. Un sondaj online, realizat pe sina.com.cn la care au participat aproape 40 de mii de respondenţi, arată că aproximativ 67% dintre chinezi sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, în timp ce 13% cred că „Yao ar trebui să primească o a doua şansă”.
Tatăl tânărului executat, Yao Qingwei, a deschis un blog în care şi-a cerut scuze familiei tinerei ucise. Yao Qingwei a transmis că ultima dorinţă a lui Yao Jiaxin a fost aceea ca părinţii lui să viziteze parinţii victimei şi pe fiul acesteia, de doi ani.

Sursa: China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.