COTIDIANUL – Corlăţean vrea înfrăţirea Tibetului cu un judeţ din România
Preşedintele comisiei de politică externă, Titus Corlăţean împreună cu o delegaţie de cinci senatori şi-au început vacanţa parlamentară cu o deplasarea oficială în China şi Tibet pe cheltuiala Parlamentului. Vizita i-a dat o idee social-democratului Corlăţean: înfrăţirea oraşului Lhasa cu un municipiu din România şi a regiunii Tibet cu un judeţ mioritic, scrie Realitatea.net. … (…).
Textul integral AICI
JURNALUL NAŢIONAL – China vrea o „bucată uriaşă” de Facebook
Guvernul chinez vrea să cumpere o participaţie importantă la Facebook înainte de data la care este anticipată oferta publică iniţială a reţelei de socializare, în 2012, potrivit site-ului Business Insider, preluat de Los Angeles Times. Investiţia ar asigura Chinei „o bucată uriaşă” din acţiunile companiei americane. Business Insider scrie că Beijingul vrea o participaţie „suficient de mare încât să conteze”, citând surse „apropiate unui fond specializat în achiziţionarea de acţiuni Facebook de la foşti angajaţi”. … (…).
Textul integral AICI
EVENIMENTUL – Trotuarele din Botoşani vor fi reparatecu granit din China
Săptămâna viitoare încep lucrările de reparaţie a trotuarelor din beton amprentat de pe Bulevardul Mihai Eminescu, respectiv porţiunea cuprinsă între Liceul de Artă şi Liceul de Ştiinţe ale Naturii. Ca material de construcţie va fi folosit granitul, adus tocmai din China. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă a declarat că primul transport ar trebui să ajungă mâine în depozitul constructorului.Al doilea este aşteptat pe 14 iulie, iar cel de-al treilea şi ultimul – pe 31 iulie. … (…).
Textul integral AICI
ADEVĂRUL – Legătură feroviară China-Europa, via Rusia
La sfârşitul săptămânii trecute, un tren a părăsit oraşul chinez Chongqing cu destinaţia Germania. Garnitura va trece prin Kazahstan, Rusia, Belarus şi Polonia, iar în 13 zile va ajunge în oraşul german Duisburg. Cu ajutorul acestei legături feroviare, Beijingul speră să micşoreze costul exporturilor sale spre continentul european. Avantajul este evident: trenul plecat din China ajunge în Europa în două săptămâni, în timp ce o navă care pleacă din Portul Shanghai sau Guangzhou ajunge la destinaţie în 36 de zile. În plus, susţine primarul din Chongqing, Huang Qifan, citat de „Nezavisimaia Gazeta”, transportul pe calea ferată este mai sigur şi mai puţin costisitor decât cel maritim. … (…).
Textul preluat de AICI
COTIDIANUL – Baconschi: Mă îngrijorează apetitul unor companii străine pentru pământul ecologic românesc
(…) … „Este adevărat – simt eu din discuţii cu mulţi omologi – că este o sete de pământ fertil care se manifestă nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar şi dinspre Golf spre Europa de Sud-Est”, a spus Baconschi. (…) Recent, China a pus ochii pe o suprafaţă de 320.000 de hectare în provincia Rio Negro, din Patagonia, şi a semnat deja un acord cu guvernul regional. Pe lângă pământ, chinezii vor avea acces la apă pentru irigaţii şi au concesionat şi un port.
Textul preluat de AICI
BURSA – Baconschi: „Suntem în pericol să avem prea mulţi proprietari străini”
(…) … Domnia sa a adăugat că simte din diverse discuţii cu mulţi dintre omologii săi că „este o sete de pământ fertil care se manifestă nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar şi dinspre Golf spre Europa de Sud-Est”. (…)
Textul preluat de AICI
CURIERUL NAŢIONAL – Baconschi, îngrijorat de apetitul unor companii străine pentru pământul ecologic românesc
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, că este îngrijorat de apetitul unor companii străine pentru terenul ecologic din România, el spunând că ar trebui mizat pe concesiune, şi nu pe înstrăinarea de terenuri, citat de Mediafax. „Este adevărat – simt eu din discuţii cu mulţi omologi – că este o sete de pământ fertil care se manifestă nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar şi dinspre Golf spre Europa de Sud-Est”, a spus Baconschi. … (…)
Textul preluat de AICI
JURNALUL NAŢIONAL – China: 18 persoane au murit în urma unei alunecări de teren
18 persoane au murit, iar alte două sunt rănite, în urma unei alunecări de teren provocată de ploi torenţiale în nordul Chinei, relatează AFP. Potrivit unui comunicat al Guvernului, alunecarea de teren a afectat oraşul Lueyang, în provincia Shaanxi, unde a distrus 12 case. Echipele de salvare au recuperat 17 cadavre şi trei răniţi, dintre care unul a murit la spital. De asemenea, intemperiile au afectat şi provincia vecină Sichuan, unde oraşul Wenchuan, a fost devastat de un torent de noroi. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Cel mai lung pod maritim din lume are probleme de siguranţă
Cel mai lung pod peste o mare deschis în urmă cu mai puţin de o săptămâna în China are probleme de siguranţă, relatează Business Insider. Presa chineză a început să semnaleze mai multe lipsuri sau lucrări neterminate de-a lungul podului de 42,4 kilometri care leagă oraşul-port Qingdao, din estul ţării, de insula Hungdao. … (…).
Textul integral AICI
FINANCIARUL – China dispune de un amplu centru de inginerie tisulara
Ambitiile Chinei de a intra in elita mondiala a cercetarilor stiintifice sunt deja cunoscute. Exista programe guvernamentale speciale de dezvoltare a diferitelor ramuri de activitate, iar numarul lucrarilor elaborate de specialistii acestei tari tinde sa atinga recorduri absolute. Este, prin urmare, normal ca si fondurile alocate acestui domeniu sa fie pe masura ambitiilor. Un exemplu al interesului si seriozitatii pe care statul le acorda stiintei poate fi National Tissue Engineering Research Center of China (NTEC). … (…).
Textul integral AICI
FINANCIARUL – Temasek Holdings scoate la vanzare actiunile bancilor chineze
Fondul singaporez de investitii Temasek Holdings Pte scoate la vanzare actiunile detinute in doua mari banci chineze – China Construction Bank Corp (CCB) si Bank of China Ltd (BOC). Operatiunea va permite Temasek sa obtina 3,6 mld. $. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – Cum rămâne cu listarea Fondului Proprietatea la Hong Kong?
„Hai să nu ne uităm doar spre apus, să ne uităm şi spre răsărit. Pentru că dacă aveţi în vedere volumul de bani care se găseşte în băncile din China, din Coreea, din Japonia şi din alte ţări asiatice, România trebuie să înceapă să privească spre răsărit, să aibă în vedere poate chiar listarea la Hong Kong”, declara Mark Mobius, şeful diviziei de investiţii pe pieţele emergente a Franklin Templeton, chiar cu ocazia listării Fondului Proprietatea la BVB. … (…).
Textul integral AICI
HOTNEWS.RO – Banca centrală din China a majorat dobânda cheie, pentru a tempera inflaţia
Banca Centrală a Chinei (PBOC) a majorat, miercuri, dobanda de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, pentru a treia oară în acest an, în încercarea de a tempera inflaţia care a avansat în cel mai alert ritm din luna iulie 2008, relatează Reuters. Dobanda de referinţă pentru creditele pe un an a fost majorata cu 0,25 puncte până la 6,56%, În cazul nivelului dobânzii de referinţă pentru depozitele pe un an, aceasta va fi majorat tot cu un sfert de punct, pana la 3,50%. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – China măreşte dobânzile de referinţă pentru a opri inflaţia
China a mărit dobânzile de referinţă pentru a treia oară în acest an, în speranţa unei încetiniri a inflaţiei, informează Bloomberg. Dobanda de împrumut pe un an va creşte de mâine la 6,56% de la 6,31%, în timp de dobânda pentru depozitele la un an va urca de la 3,25% la 3,5%. … (…).
Textul preluat de AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Sfârşitul erei spaţiale?
(…) … Un articol din The Economist pune însă sub semnul întrebării toată această tevatură: autorul atrage atenţia că, de facto, programul american a încetat, staţia spaţială ISS va fi scoasă din uz în 2020 – după care nu există nici un motiv să mai urmeze ceva; SUA şi Rusia nu mai au puterea financiară necesară pentru asemenea aventuri, iar China, care ar putea prelua ştafeta explorării spaţiale, nu are de ce s-o facă. S-ar putea aşadar ca spaţiul să se elibereze în curând de prezenţa umană. … (…).
Textul preluat de AICI