Cum comentează agenţia de presă de stat a Chinei tăierea ratingului din Europa

Agenţiile de rating nu ar trebui să amplifice criza datoriilor de stat din Europa, iar momentul ales de S&P pentru depunctarea a nouă ţări din zona euro ridică semne de întrebare, se arată într-un comentariu publicat sâmbătă de agenţia chineză de presă Xinhua, controlată de stat, informează Mediafax.
„Retrogradările operate de S&P, deşi se bazează pe unele temeri legitime, ridică noi semne de întrebare privind credibilitatea agenţiilor de rating. În timp ce criza dă unele semne de retragere, retrogradarea generalizată a S&P a readus presiunea pe pieţe şi a afectat încrederea investitorilor”, se spune în comentariul Xinhua, care reprezintă de multe ori poziţia guvernului de la Beijing.
S&P a retrogradat vineri ratingurile a nouă ţări din zona euro, inclusiv Austria şi Franţa, care au fost coborâte de la AAA la AA+. Germania a rămas neafectată de valul de retrogradări.
Xinhua îndeamnă agenţiile de rating să acţioneze cu responsabilitate şi să nu amplifice criza datoriilor de stat din Europa.
Agenţiile ar trebui să fie obiective şi să acţioneze profesionist, analizând situaţia din pieţe, iar investitorii ar trebui să-şi reducă dependenţa de opinia agenţiilor şi să ia decizii bazate pe propria judecată, notează agenţia chineză.
Textul integral pe GÂNDUL.INFO

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.