Ioan Mircea Paşcu: „Soluţia nu depinde doar de interesele marilor puteri ci şi de interacţiunea dintre Chişinău şi Tiraspol”

Vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, a subliniat luni importanţa interacţiunii directe dintre Chişinau şi Tiraspol şi cea a intereselor strategice ale marilor puteri, în primul rând ale Rusiei, două niveluri esenţiale în abordarea problemei Transnistriei.
Intervenţia europarlamentarului PSD a avut loc în cadrul conferinţei: „2012 – o nouă oportunitate de soluţionare a conflictului din Transnistria?” organizată de European Policy Center la Bruxelles.
„Cu siguranţa Transnistria este parte a „marii politici”, a interacţiunii dintre marile puteri. Este o interacţiune centrată pe interesele strategice, politice dar şi militare, în primul rând pe cele ale Rusiei. Ca să dau un exemplu, pariul meu personal este ca gradul de autonomie al Transnistriei, din punctul de vedere al Rusiei, va fi cel care va permite Transnistriei să decidă singură asupra continuării prezenţei fortelor ruseşti acolo” , a punctat el.
Vicepreşedintele AFET a reamintit că, „în termeni reali, prezenţa militară rusească în Transnistria nu mai este nici pe departe ceea ce a fost în timpul Tratatului de la Varşovia sau imediat după destrămarea URSS, respectiv în 1992”, avertizând însă că „acestă prezenţă militară rămâne relevantă pentru situaţia militară şi politică dintr-o zonă mai largă”.
În opinia sa: „Nu trebuie însă să subestimăm nivelul interacţiunii directe dintre Chişinău şi Tiraspol.” „Asteptările pentru evoluţii pozitive şi dezvoltările recente, după ultimele alegeri de la Tiraspol, cresc semnificaţia acestui palier al deciziei”.
Referindu-se la opţiunile pe care le are Transnistria, Paşcu a subliniat: „Se pune întrebarea dacă Tiraspolul mai poate ignora perspectiva Uniunii Europene pentru Moldova. Dacă aceasta nu mai poate fi ignorată, mai poate însă contempla Transnistria o situaţie în care interesul ei ar fi continuarea perpetuă a menţinerii fortelor ruseşti?”
Intrebarea cheie este dacă dezvoltările pozitive la nivelul relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol vor reuşi să influenţeze nivelul „marii politici” (în sensul interacţiunii dintre interesele strategice ale marilor puteri) şi să determine evoluţii constructive pe acest palier”, a concluzionat vicepreşedintele AFET.
Sursa: Biroul de Presă PSD

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.