Patru arbitri de fotbal chinezi condamnaţi la închisoare pentru blaturi

Patru arbitri de forbal chinezi, între care şi Lu Jun, cel mai apreciat arbitru chinez, denumit şi „Golden Whistle”, au fost condamnaţi de un Tribunalul din Dandong să execute pedepse cu închisoarea, de la trei ani şi jumătate până la şapte ani, pentru aranjarea unor rezultate, informează agenţia oficială de presă chineză, Xinhua.
Reputatul arbitru Lu Jun, care a oficiat în 2002 la Campionatul Mondial de Fotbal din Coreea de Sud – Japonia şi la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare sub acuzaţia de luare de mită în valoare de 810 mii yuani (aproximativ 129 mii USD). Pentru această sumă, Lu a aranjat şapte meciuri în beneficiul a patru cluburi de fotbal. Lu a pierdut de asemenea bunurilor personale în valoare de 100 mii yuani (aproximativ 16 mii USD) confiscate de autorităţi.
Alţi trei arbitrii, Huang Junjie, Zhou Weixin şi Wan Daxue, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între trei ani şi jumătate şi şapte ani, pentru trucarea unor partide internaţionale oficiale sau amicale între cluburi. Sumele totale imputate arbitrilor şi valoarea bunurilor confiscate de autorităţi se ridică la câteva milioade USD.
Presa chineză consemnează că, în perioada următoare, sunt aşteptate sentinţele în cazul a doi „peşti mari”: Nan Yong, vicepreşedinte al Comitetului de Arbitri şi succesorului spu, Xie Yalong, implicaţi de asemenea în aranjarea partidelor.
Alături de arbitrii, instanţele din China au condamnat şi manageri ai cluburilor de fotbal, condamnările pentru dare de mită fiind şi de şase ani şi jumătate, în unele cazuri.
Acţiunile anticorupţie din fotbalul chinez au fost demarate în anul 2009. când a fost înfiinţată o comisie interministerială. Mai mult, dincolo de modificările aduse sistemelor de control şi regulamentelor disciplinare, a fost schimbat pe lângă personalul Comitetului de Arbitri şi mecanismul de luare a deciziilor şi controlul financiar.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.