MEDIAFAX – SUA au încredere în garanţiile Chinei privind respectarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord
Statele Unite au declarat joi că au încredere în garanţiile Chinei privind respectarea sancţiunilor impuse ţării aliate lor, Coreea de Nord, bănuită fiind că ar fi primit din partea Beijingului tehnologia pentru un vehicul de lansare a rachetelor. Conform săptămânalului IHS Jane’s Defense, oficiali ai Naţiunilor Unite conduc în prezent o anchetă pentru a stabili dacă Beijingul încalcă sancţiunile impuse aliaţilor lor nord-coreeni de către Consiliul de Securitate al ONU şi care au fost stabilite după ce vehiculul dotat cu lansatoare de rachetă pentru distanţe medii IRBM a fost prezentat în timpul unei parade militare la Phenian, pe 15 aprilie. „China a garantat în mai multe rânduri că respectă în totalitate rezoluţiile 1.718 şi 1.874 (ale Consiliului de Securitate). Nu suntem la curent cu vreo anchetă a ONU în această privinţă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner. „Îi credem pe cuvânt (pe chinezi)”, a menţionat acesta, adăugând că nu are informaţii despre vreo discuţie între Washington şi Beijing despre acest vehicul. … (…).
Textul integral AICI
AGERPRES – China ar prefera realegerea lui Sarkozy
Cotat cu şansa a doua în scrutinul prezidenţial din Franţa, Nicolas Sarkozy pare totuşi preferat de China comunistă, care vede în realegerea sa o variantă mai sigură decât venirea la putere a socialistului François Hollande, notează joi AFP, citând o serie de specialişti în relaţii internaţionale.Oficial, Beijingul nu a făcut niciun comentariu cu privire la scrutin, cu excepţia unui răspuns foarte diplomatic – „Nicio schimbare de politică franceză nu va afecta relaţiile sino-franceze” – al Ministerului de Externe la o întrebare adresată de AFP. Presa chineză, deşi are în jur de 40 de jurnalişti acreditaţi în Franţa, s-a ocupat puţin de campania electorală din această ţară foarte îndepărtată de China, care se pregăteşte şi ea pentru o tranziţie politică majoră în octombrie. „Franţa nu este o mare ţară, nu este precum SUA, care pot avea un impact enorm asupra Chinei”, a explicat pentru AFP Liu Jiansheng, de la Institutul chinez de studii internaţionale, analistul arătându-se surprins că presa chineză pare convinsă de realegerea lui Sarkozy. Relaţia între liderii chinezi şi preşedintele Sarkozy a fost mult timp dificilă, din cauza poziţiei Parisului asupra anumitor subiecte sensibile precum Tibetul, şi a personalităţii imprevizibile a francezului, dar s-a normalizat parţial la sfârşitul mandatului, explică Valérie Niquet, de la Fundaţia pentru cercetare strategică de la Paris. … (…).
Textul integral AICI
COTIDIANUL – Când China va prelua iniţiativa
S-a discutat mult în anii recenţi asupra ascensiunii Chinei spre rolul de supraputere economică a lumii (vezi la noi lucrarea Ana Pantea, ed., „China în ascensiune”, EFES, Cluj, 2011, volum ce reuneşte analize făcute la universitatea clujeană pe tema aceasta), cu implicaţiile de rigoare. Se ştie, aşadar, că şi criza financiară începută în 2008 a găsit China în cea mai bună poziţie printre puterile lumii, iar apelurile repetate ale conducerii americane (Obama şi Clinton) la o intervenţie chineză pentru scoaterea lumii din criză sunt grăitoare. Mulţi cercetători au trecut de îndată la reevaluarea ponderii financiare, economice şi politice a Chinei în lumea de astăzi. Autori americani, germani şi englezi, care cunosc bine istoria universală, îşi amintesc că şi în trecutul îndepărtat China a fost uneori în avanscena acestei istorii. Practic, astăzi China revine în rolul pe care l-a deţinut altădată – acum însă revine pe culmile modernităţii pe care, este adevărat, a tratat-o uneori (precum în epoca „revoluţiei culturale” a lui Mao) cu reticenţa păgubitoare propriilor interese. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Ford va construi cea de-a treia uzină în China
Constructorul auto american Ford Motor Co a anunţat miercuri că va construi o nouă uzină în China, cea de-a treia din această ţară, în ideea de a-şi creşte capacitatea anuală de producţie pe prima piaţă auto din lume până la 1,2 milioane vehicule. Ford a precizat că, împreună cu partenerul Changan Ford Mazda Automobile (o societate mixtă deţinută de Ford Motor Co, Chongqing Changan Automobile Co. şi Mazda Motor Corp), va construi o nouă uzină în valoare de 760 milioane de dolari la Hangzhou (estul Chinei). Viitoarea uzină ar urma să aibă o capacitate anuală de 250.000 de vehicule şi va demara operaţiunile la începutul lui 2015, conform Agerpres. … (…).
Textul integral AICI