Vizita premierului francez Jean-Marc Ayrault în România, reflectată în presa chineză

Jean-Marc Ayrault - Victor Ponta_Bucuresti, 11.07.2013

Agenţia oficială de presă chineză, Xinhua, a acordat o atenţie specială vizitei de două zile întreprinse, la Bucureşti, de premierul francez Jean-Marc Ayrault, într-o serie de trei articole fiind prezentate teme care au vizat relaţiile economice cu România – Franţa, aderarea României la Schengen în două etape şi problema romilor la nivel european.
Potrivit Xinhua, premierul român, Victor Ponta, a pus un accent special pe cooperarea economică şi dezvoltarea investiţiilor dintre cele două ţări, arătând că a exprimat „sprijinul guvernului român pentru companiile franceze care investesc în România şi pentru relaţiile comerciale bilaterale: Dacia, Orange, Vinci, Eurocopter (…), toate acestea sunt companii care investesc în România, de a crea locuri de muncă, să consolideze relaţiile economice dintre ţările noastre”.
„Aş dori să consider această întâlnire ca o relansare a parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, în momentul în care, dincolo de intenţii frumoase, vom începe implementarea acţiunilor concrete de cooperare”, a subliniat Ponta, exprimând, în acelaşi timp, marea sa satisfacţie pentru că „relaţiile bilaterale au atins, în ultimul timp, un nivel cu mult superior celui din anii anteriori”.
La rândul său, premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat că schimburile comerciale dintre România şi Franţa sunt echilibrate. „Este important ca schimburile comerciale dintre România şi Franţa să facă progrese”, a spus acesta precizând că dintre statele din Balcani, spre România se îndreaptă mai mult de jumătate din exporturile din Franţa, care se ridică la 3 miliarde euro.
Cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, premierul Ayrault a declarat că aceasta ar putea fi realizată în două etape, începând cu ridicarea controalelor frontierele aeriene controale. Declaraţia a fost făcută în cadrul discuţiilor pe care oficialul francez le-a avut cu preşedintele Traian Băsescu, în condiţiile în care şeful statului român a declarat că aderarea la Schengen este una dintre cele mai „urgente” problemele ale României.
„Franţa a fost întotdeauna deschisă în ceea ce priveşte această problemă şi a exprimat de mai multe ori sprijinul”, a subliniat Ayrault. „Securitatea şi integritatea frontierelor UE trebuie să fi cu siguranţă consolidate, frontiera externă a UE trebuie să fie protejată, pentru că trebuie să luptăm împreună împotriva corupţiei şi a criminalităţii”, a subliniat primul-ministru francez.
În ceea ce priveşte problema romilor din Europa, Jean-Marc Ayrault a arătat că „aţi abordat integrarea populaţiei minorităţii rome, cu mult curaj”, în condiţiile în care a dat asigurări premierului român cu privire la sprijinul Franţei şi al Europei în această problemă.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că integrarea minorităţii romilor este „o provocare importantă”, subliniind că România îşi asumă toate responsabilităţile care îi revin în acest sens, apreciind poziţia şi sprijinul pentru „o abordare corectă, constructivă şi pragmatică” a guvernului francez.
Xinhua mai notează că în Franţa există un număr mare de persoane de etnie romă, cunoscuţi sub numele de ţigani, care provin din România şi Bulgaria, care trăiesc în tabere ilegale în mediul urban din întreaga ţară. În anul 2012, peste 12.000 de cetăţeni din România şi Bulgaria, aproape toţi de etnie romă, au fost expulzate din Franţa, cifră în creştere cu 18,4% faţă de anul anterior.
Foto: GOV.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.