Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă

Sursa: AGERPRES.RO
Afirmaţia că investitorii chinezi nu pot participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă constituie „o dezinformare”, iar cel care a spus asta „e rămas în urmă”, consideră premierul Victor Ponta.
„E o dezinformare. E rămas în urmă cel care a vorbit despre chestia asta. Noi am fost la sediul companiei, am vorbit cu preşedintele companiei, cu tot staff-ul de conducere. Lucrurile sunt foarte clare, s-au şi semnat în memorandum – România nu poate construit la Cernavodă decât pe tehnologie CANDU, că aşa avem licenţa de la Comisia Europeană. Cred că oamenii aceia nu şi-au pierdut o oră din viaţa lor, neînţelegând despre ce e vorba, au înţeles perfect despre ce e vorba. (…) Chinezii au tehnologie, au parteneriat cu CANDU şi vin săptămâna viitoare”, a declarat, joi, şeful Guvernului, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat recent, referindu-se la vizita premierului Ponta în China, că ar fi trebuit să ştie, înainte să le propună investitorilor chinezi să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, că România şi China au tehnologii diferite.
Premierul Ponta declara săptămâna trecută, după ce a discutat cu reprezentanţii companiei China Nuclear Electric, că Guvernul este dispus să cedeze pachetul majoritar de acţiuni pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Potrivit acestuia, reprezentanţii China Nuclear Electric vor veni în cursul acestei luni la Bucureşti şi vor merge la centrala de la Cernavodă, urmând să aibă discuţii detaliate şi cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
„Dacă va exista o decizie pozitivă, nu poate fi decât în avantajul nostru”, a mai spus Ponta, precizând că reprezentanţii companiei „au dat semne” că vor să investească în România.
El a arătat că în Europa e dificil de găsit finanţare pentru proiecte mari în domeniul energiei.
Ponta a mai precizat că se va reface şi studiul de fezabilitate pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă

  1. Cristina Onet spune:

    Frate, oamenii ăştia sunt nebuni, sau nivelul de incompetenţă atinge cote alarmante şi nebănuite!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.