XINHUA – SUA au inaugurat lucrările la sistemul antirachetă din România

Baza DeveseluÎnceperea oficială a lucrărilor la scutul antirachetă de la baza militară Deveselu, județul Olt din sudul România, a avut loc, luni, informează agenția oficială de presă chineză XINHUA.
România a intrat în rândul de statelor membre NATO care vor dispune de una dintre cele mai bune soluții de apărare a cetățenilor europeni și americani împotriva amenințărilor reale de atac cu rachete balistice, a declarat președintele Traian Băsescu, în cadrul ceremoniei de inaugurare a lucrărilor.
„Investiția de la Deveselu este, pentru moment, o investiție româno – americană, dar sperăm ca atunci când aceasta va fi terminată, iar sistemele vor deveni operaționale, sistemul să fie parte a sistemului de protecție NATO”, a declarat președintele român.
Ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, a declarat în cadrul ceremoniei că „dezvoltarea acestui mecanism de apărare împotriva rachetelor balistice este rezultatul cooperării extraordinare dintre România și SUA”.
Sub-secretarul american pentru politici de apărare, James N. Miller, a declarat la rândul său că „ceea ce inițiați azi, aici, este o manifestare puternică și tangibilă a angajamentului nostru solemn la securitatea reciprocă în Europa. Acest angajament este temelia alianței NATO și a relațiilor tot mai puternice și mai largi dintre SUA și România”.
Potrivit oficialului american, lucrările din România vor constitui un precedent pentru amplasarea, în Polonia, în cea de a treia etapă, a celei de a patra faze a European Phased Adaptive Approach (EPAA). Oficiali români, americani și NATO au participat la începerea lucrărilor de construcție a facilităților antirachetă de la baza Deveselu, ca parte a punerii în aplicare a acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
Baza Deveselu va găzdui un sistem de apărare terestru SM-3 de rachete balistice de interceptare, sistemul urmând să fie operațional începând din 2015. Acordul privind implementarea sistemului antirachetă american în România a fost semnat la 13 septembrie 2011, la Washington, în timpul vizitei derulate de președintele Traian Băsescu.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.