CHINA DAILY – Autoritățile de la București s-au îngrijit să fie soare și senin la sosirea premierului chinez

Publicația chineză de limbă engleză „China Daily” a dedicat, azi, o pagină vizitei în România a primului ministru Li Keqiang și primului turneu al liderului de la Beijing în EuropaIMG_8197 Centrală și de Est. Varianta on line a publicației a lansat o altă serie de articole în care s-a consemnat că autoritățile de la București s-au îngrijit ca în ziua sosirii premierului chinez să fie soare și senin, deși este sezon de iarnă.
Sub titlul „Programul încărcat al vizitei premierul Li în Europa”, China Daily consemnează că evenimentul „a impresionat mass-media internațională, dat fiind programul aglomerat odată ce a ajuns în România”.
Reflectând primele două zile ale vizitei în România, în cele trei articole sunt prezentate întâlnirile cu cei 15 prim-miniștri și un ministru de externe din cele 16 țări din Europa Centrală și de Est (ECE), cu președintele României, Traian Băsescu, și discursul prezentat în Parlamentul României, discurs care „a fost întrerupt de 20 de ori de aplauze călduroase”. De asemenea, un articol îl prezintă pe primul ministrul Li drept un lider care își respectă înțelegerile diplomatice, iar în altul sunt prezentate experiențele pozitive ale unui student chinez aflat la studii în România.
Analiștii chinezi susțin că „vizita premierului Li Keqiang ar trebui să fie privit prin prisma apelului lansat pentru aprofundarea reformelor cuprinzătoare, acesta transmițând interesul Chinei pentru realizarea prosperității economice comune și cooperarea cu țările din ECE, fapt care va modifica viitoarele relații bilaterale și multilaterale în Europa”.

Publicația chineză a lansat în ediția on line o serie de alte texte transmise din România, de corespondenții aflați în delegația chineză, unul dintre acestea fiind „Li câștigă inimi în România„, semnat de Zhao Yinan, care consemnează căldura și simpatia cu care liderul chinez a fost primit în plenul Parlamentului României, fapt care l-a făcut pe ziarist să se simtă mândru. „Discursul premierului Li Keqiang în fața Parlamentului român a făcut să mă simt mândru că sunt chinez … am înțeles perfect cât de greu poate fi să faci unele concepte chineze să fie înțelese în Occident”.
Permanent împresionant, jurnalistul chinez a mai consemnat: „am simțit personal căldura și ospitalitatea românilor. La începutul iernii, în București, este de obicei rece și zăpadă, dar gazdele române au adoptat măsuri pentru a genera o vreme luminoasă și caldă, atunci când delegația de la Beijing a sosit luni„. (…)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.