China invitată să participe la proiectul european de 80 de miliarde euro, „Orizont 2020”

Orizont 2020Comisia Europeană a prezentat pentru prima dată valoarea cererilor de proiecte în cadrul programului de cercetare şi inovare al Uniunii Europene Orizont 2020, dotat cu 80 de miliarde euro.
În primii doi ani, peste 15 miliarde de euro vor asigura finanţarea menită să contribuie la creşterea economică bazată pe cunoaştere din Europa, şi să abordeze probleme care vor schimba viaţa oamenilor. Proiectele vizează 12 domenii, cu aplicabilitate în anii 2014-2015, inclusiv teme care acoperă asistenţa medicală personalizată, securitata digitală şi oraşele inteligente.

Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan – Quinn, a declarat că „este timpul să trecem. Finanţarea Orizont 2020 este vitală pentru viitorul cercetării şi inovării în Europa, şi va contribui la creşterea economică, a locurilor de muncă şi la o mai bună calitate a vieţii. Am proiectat Orizont 2020 pentru a produce rezultate, şi am redus birocraţia pentru a face mai uşoară participarea. Aştept cercetătorii, universităţile, întreprinderile, inclusiv IMM-urile, dar şi alte persoane interesate să aplice”.

Comisia Europeană a indicat, pentru prima dată, priorităţile de finanţare pentru următorii doi ani, oferind cercetătorilor şi întreprinderilor mai multă siguranţă în direcţia politicii de cercetare a UE. Cele mai multe solicitări de buget pentru 2014 sunt deja deschise. Solicitările de finanţare pentru bugetul 2014 au o valoare de aproximativ 7,8 miliarde euro, finanţările fiind axate pe trei piloni importanţei ai programului Orizont 2020:
Ştiinţă de excelenţă: aproximativ 3 miliarde euro, inclusiv 1,7 miliarde euro pentru granturi din partea Consiliul European pentru Cercetare, pentru oamenii de ştiinta de top şi 800 de milioane euro pentru tinerii cercetătorii în cadrul programului Marie Skłodowska – Curie.
Lideri industriali: 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea liderilor din sectorul industrial european în domenii precum TIC, nanotehnologie, fabricaţie avansată, robotică, biotehnologie şi spaţiu.
Provocări societale: 2,8 miliarde euro pentru proiectele inovatoare ale Orizont 2020, care abordează şapte provocări: sănătate, agricultură, maritim şi bioeconomie, energie, transporturi, lupta împotriva schimbărilor climatice, mediu, eficienţa utilizării resurselor şi a materiilor prime, grupurile de reflecţie şi securitatea.

Orizont 2020 este deschis participării internaţionale în toate domeniile şi zonele. Cercetătorii chinezi, întreprinderile şi instituţiile sunt încurajate să colaboreze cu partenerii europeni pentru a accesa cea mai bună oportunitate de finanţare europeană domeniul cercetării şi inovării. În plus, în anul 2014, solicitările de cooperare cu China sunt multiple, de exemplu, în domeniul Alimentaţiei, Agriculturii şi Biotehnologiei, a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, şi energie.
China a devenit unul dintre principalii parteneri internaţionali ai UE în cercetare şi inovare. Aceasta este în măsură să contribuie pe deplin şi să beneficieze de cercetarea şi capacitatea de inovare a Europei, în aceleaşi condiţii şi reguli financiare de participare cu partenerii din alte economii emergente şi ţările industrializate. Strategia de cooperare internaţională Orizont 2020 oferă Chinei o abordare mai activă şi echilibrată pentru cooperarea axată pe interesul reciproc şi beneficii comune.
Sursa: Comisia Europeană

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.