România exportă în China mâncare în valoare de 1,5 milioane euro

Sursa: Ziarul Financiar
Procesatorii români de alimente şi traderii de materii prime agricole şi animale vii exportă în China în valoare de doar 1,5 milioane de euro pe an, de 14 ori mai puţin decât importurile pe aceeaşi linie, potrivit Eurostat.
Deşi la mijloc este o miză de miliarde de euro având în vedere că China reprezintă cea mai mare piaţă alimentară din lume, jucătorii din agrobusiness nu au reuşit până acum să se afirme pe această piaţă. Dacă în totalul structurii exporturilor româneşti produsele agroalimentare acoperă 7%, în relaţia pe axa Bucureşti – Beijing ponderea este mult sub 1%. Producătorii şi jucătorii din piaţa alimentară au semnalat în mai multe rânduri că programele de export către China nu se pot dezvolta în lipsa unei strategii coerente pe linia diplomaţiei economice. În acest context, desantul chinezesc ce va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti reprezintă un prilej pentru jucătorii din agrobusiness pentru a-şi prezenta disponibilitatea pentru afaceri. (…)
Recent, autorităţile de la Beijing au semnat un protocol pentru a importa din România bovine pentru reproducţie, anul viitor fiind estimate livrări de 14 milioane de euro. Mai mult, crescătorii din România au primit şi undă verde pentru exporturile de carne de porc. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.