China a relaxat politica de planificare familială

Autoritățile chineze au anunțat relaxarea politicilor de control ale nașterii, în condițiile în care va permite cuplurilor să aibă un al doilea copil, în cazul în care unul dintre părinți este unic copil, informează agenția oficială de presă chineză XINHUA. Decizia a fost anunțată după aprobarea unui amendament la Regulamentul planificării familiale și populației, în cadrul Comitetului permanent al Congresului Popular Municipal din Beijing, legiuitorul orașului, decizie considerată semnificativă pentru următoarele trei decenii. Autoritățile chineze urmăresc creșterea ratei de fertilitate și reducerea poverii financiare a populației în curs de îmbătrânire rapidă, în condițiile în care relaxarea planificării familiale va fi aplicată în mai multe provincii chineze.

„Rata medie de fertilitate în Beijing a rămas, în ultimii 18 ani, la o naștere pentru fiecare femeie, media mult mai mică decât cea națională care este de 1,5 în timp ce rata de înlocuire este de 2,1”, a spus Geng Yutian, adjunct al departamentului municipal pentru Sănătate și planificare familială. Potrivit specialiștilor, forța de muncă intră în scădere atunci când rata de fertilitate este mai mic de 2,1.
O explozie a nașterilor va pune o mai mare presiune pe uriașul Beijing care are deja o populație de peste 21 de milioane. În condițiile aplicării noilor politici, eperții prognozează că în următorii cinci ani se așteaptă ca aproximativ 54.200 de oameni să fie adăugați anual populației Beijingului și 40.000 în fiecare an după această perioadă, fapt care va pune o mai mare presiune pe grădinițe, școlile primare și spitale urbane. În fiecare an, la Beijing se nasc mai mult de 270.000 de copii, însă rata natalității orașului este de sub 10 la 1.000 de locuitori, fiind în declin din anul 2000.

Pe lângă Beijing , o relaxare a politicilor de planificare familială va fi aplicată și în municipiul Tianjin și în provinciile Zhejiang, Jiangxi și Anhui. Guvernele provinciale din Guangxi, Hubei și Jiangsu au anunțat, de asemeneam intenția de relaxare a politicilor începând cu luna martie. De asemenea, autoritățilr provinciilor Hunan, Qinghai și Shanghai au promis schimbări în prima jumătate a acestui an.

REFERINŢE
China | Amendă de 1,23 milioane USD pentru nerespectarea planificării familiale
China aprobă abolirea taberelor de reeducare prin muncă și relaxează politica singurului copil
CHINA | Reforma politicii “un copil” a fost amânată
STRATFOR | China – O problemă demografică fără precedent prinde contur
China se pregăteşte să renunţe la politica unicului copil, pe fondul unei populaţii din ce în ce mai îmbătrânite

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.