China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%

PLA 4China intenţionează să crească bugetul de apărare cu 12,2%, în anul 2014, până la 808,2 miliarde yuani (aproximativ 132 miliarde USD), potrivit unui proiect de buget prezentat, miercuri, legiuitorului naţional, informează agenţia de presă chineză XINHUA. În 2013, China a cheltuit 720,197 miliarde yuani pentru apărare, bugetul fiind, de asemenea, în creştere cu 10,7% faţă de anul precedent.

Creşterea cu două cifre a bugetului de apărare al Chinei, în ultimii ani, a generat emoţii în unele ţări occidentale, însă experţii locali sunt de părere că alocaţiile militare ale Chinei sunt moderate şi în conformitate cu condiţiile economice şi de securitate ale ţării.
Cercetător la Academia de Ştiinţe Militare şi adjunct al Congresului Naţional al Poporului (CNP), Chen Zhou apreciază că cheltuielile militare actuale ale Chinei sunt la un nivel „rezonabil şi echilibrat”.
„Comparativ cu marile puteri ale lumii, cheltuielile Chinei pentru apărarea naţională sunt considerabil mai scăzute, chiar şi în ceea ce priveşte ponderea acestora în PIB sau pe cap de locuitor. În scopul de a proteja ţara şi de a proteja pacea şi stabilitatea regională, China trebuie să îşi consolideze apărarea naţională”, a declarat Chen Zhou.
Potrivit acestuia, China se află sub o presiune tot mai puternică, în condiţiile în care regiunea Asia – Pacific a devenit un centru geo-politic şi economic la nivel mondial, cu unele mari puteri „accelerând ajustările strategice şi consolidarea alianţelor militare”.
Având în vedere evidenta creştere a riscurilor de securitate maritime, disputele teritoriale şi maritime, precum şi ameninţările teroriste, Chen consideră că „nivelul relativ scăzut de susţinere a apărării naţionale, alături de un mediu de securitate cu risc ridicat, arată că trebuie să creştem bugetul de apărare la o scadră moderată”.

La rândul său, Yin Zhuo, director al Comitetului consultativ de experţi al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA), a declarat că cheltuielile militare ale Chinei sunt încă departe de nivelul la care ar trebui să fie, câtă vreme ţara se confruntă cu provocări de securitate din ce în ce severe.
Deşi creşterea bugetului de apărare din ultimii trei ani a depăşit creşterea PIB, ponderea cheltuielilor militare în PIB-ul Chinei a fost de mai puţin de 1,5% în 2013, mult sub media mondială de 3%.
Un raport publicat de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra arată că SUA investesc cel mai mult în apărare, la nivel mondial, în 2013 alocând un buget de 600,4 miliarde USD.

Potrivit lui Chen Zhou, creşterea bugetul apărării Chinei are la bază şi creşterea responsabilităţilor internaţionale cu care ţara se confruntă. China este cel mai mare contribuitor la misiunile de menţinere a păcii derulate de ONU, aflându-se printre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, trimite în mod regulat grupuri navale pentru asigurarea misiunilor de escortă în Golful Aden şi în largul coastei Somaliei.
„Prin creşterea moderată a bugetul său de apărare şi prin consolidarea capacităţilor sale militare, China va fi capabilă să îşi aducă contribuţia la pacea mondială”, a concluzionat Chen Zhou.

REFERINŢE >>>
ANALIZĂ | Ridicarea Chinei (I)
850.000 de militari chinezi gata să apere integritatea şi interesele Chinei
China a prezentat în premieră numărul şi componenţa forţelor armate proprii

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.