XINHUA – Bulgaria, România și Serbia se alătură pentru a stimula cooperarea

Victor Ponta, Plamen Oresharski, Ivica DacicPrim-miniștrii din România, Bulgaria și Serbia au semnat, vineri, o declarație de alăturare pentru a stimula cooperarea trilaterală, informează agenția oficială de presă chineză XINHUA.
„Avem un angajament de cooperare regională pentru stimularea dialogului regional, creșterea prosperității economice și abordarea provocărilor socio-economice”, se artă într-o declarație comună semnată de prim-ministrul bulgar Plamen Oreșarski, prim-ministrul român Victor-Viorel Ponta și prim-ministrul sârb Ivica Dacic.

Cele trei state vecine au reafirmat sprijinul pentru proiectele regionale, în special în domeniile transporturilor, energiei și mediului, pentru promovarea dezvoltării economice și pentru îmbunătățirea securității economice și energetice a regiunii.
„Punem o importanță majoră pe finalizarea interconectării rețelelor de gaze dintre Bulgaria și România, la Ruse – Giurgiu, și interconexiunea de gaze dintre Bulgaria și Serbia, la Sofia – Nis, care sunt elemente importante ale infrastructurii de securitate energetică a Europei”, se afirma în declarație.
În sprijinirea rolului strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, cele trei țări au subliniat „importanța aplicării și abordării macro-regionale, pentru stimularea dezvoltării economice”.
Cei trei liderii au convenit că impulsul procesului de extindere a UE ar trebui să fie menținut cu privire la toate țările din Balcanii de Vest, bazat pe progresul acestora de îndeplinire a criteriilor de aderare.
„În acest sens, România și Bulgaria salută călduros eforturile și realizările guvernului sârb pe calea aderării la UE și încurajează Serbia să continue reformele importante”, se arată în declarație, adăugând că România și Bulgaria vor continua să împărtășească cu Serbia experimența din procesul de aderare la UE.
Cele trei state balcanice au mai convenit să continue întâlnirile la nivel de prim-ministru, cel puțin o dată pe an, s-a mai consemnat în declarația.
Foto: Guvernul României

REFERINȚE >>>
Preşedintele Bulgariei a vizitat Radio China Internaţional
Bulgaria consolidează relațiile cu China prin acordarea de facilități la proiectele care vor fi construite împreună cu România
Presa chineză prezintă atitudinea europeană faţă de România şi Bulgaria, pe tema accesului pe piaţa muncii
China şi Serbia aprofundează parteneriatul strategic
România şi Bulgaria caută soluţii pentru aderarea la Schengen, în două etape
Ministrul de Externe sârb mulţumeşte României pentru că nu a recunoscut Kosovo
Ministrul român de Externe susţine stabilirea unei date pentru aderarea Serbiei la UE
Sârbii s-au orientat către chinezi pentru autostrăzi, un pod şi un canal Dunăre – Mediterană
China doreşte să investească în dezvoltarea Regiunii Dunării

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.