Replici între liderii militari chinez și american

Chang Wanquan - Chuck Hagel

Consilierul de Stat – Ministrul chinez al Apărării Chang Wanquan și Secretarul american al Apărării Chuck Hagel.

Oficiali ai armatei chineze au reacționat, marți, arătând că R.P. Chineză este „nemulțumită” de remarcile Secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, făcute pe marginea reuniunii miniștrilor Apărării din țările ASEAN și Japonia, transmite XINHUA. Reacția chineză a venit după ce, Hagel a declarat presei: „Pot să vă spun sincer, că remarcile făcute de miniștrii apărării ASEAN în fața politicienilor japonezi au fost dure și cu o atitudine clară. Poporul chinez, inclusiv eu, sunt nemulțumiți de astfel de remarci”.
Oficialului american a exprimat o poziție critică și față de zona de identificare și apărare aeriană a Chinei din Marea Chinei de Est, pe care a catalogat-o drept provocatoare și unilaterală, făcând China responsabilă pentru creșterea tensiunilor în una din cele mai sensibile zone din punct de vedere geopolitic, zonă pe care SUA le privesc cu tot mai mare interes.
În replică, vice-președintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, Fan Changlong, a declarat că „Relațiile militare constituie o parte importantă a relațiilor China-SUA, vizita dumneavoastră având drept scop repararea scândurilor scurte (în ansamblul unui butoi) dintre cele două armate” … „Am acordat o atenție deosebită vizitei și discursurilor dumneavoastră”, cu mențiune directă la remarcile secretarului de stat Hagel din timpul reuniunii miniștrilor Apărării ASEAN.
Ca parte a programului vizitei în China, Hagel a fost primit, marți dimineață, de consilierul de stat și ministrul chinez al Apărării, Chang Wanquan, acesta din urmă declarând, după întâlnire, că „relația China-SUA nu este comparabilă cu relațiile SUA-Rusia din timpul Războiului Rece, pentru că nu există nici o relație între recipient și conținut. Dezvoltarea Chinei nu poate fi controlată de nimeni” (Xinhua).
Ministrul chinez a mai declarat că „China și Statele Unite au mult mai multe zone de interes comun, decât o fac diferențele din regiune”, adăugând că China respectă prezența SUA și impactul acesteia în regiunea Asia – Pacific. Subliniind opțiunea strategică a SUA pentru zona Asia – Pacific, Chang a cerut Statelor Unite să respecte interesele și preocupările Chinei. Oficialul american se află într-un turneu de vizite oficiale care cuprinde Japonia, China și Mongolia.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ASEAN, Asia - Pacific, China, Din presa chineză, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.