China cere SUA să se abțină în cazul Japoniei

Chang Wanquan - Chuck Hagel discutii, 08.04.2014Beijingul a avertizat Washingtonul să „rămână vigilent” cu privire la Japonia și să nu fie „permisiv sau susținător” al provocărilor lansate de Tokyo la adresa Chinei, consemnează publicația China Daily, comentând vizita Secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, în Asia, cu precădere remarcile acestuia pe marginea relațiilor chino-japoneze. În acest context, „China nu va iniția probleme, însă nici nu va face vreodată compromisuri în privința teritoriului”.

În cadrul unui dialog derulat la Beijing, ministrul chinez al Apărării, Chang Wanquan, a transmis Secretarului american al Apararii, Chuck Hagel, că SUA ar trebui să respecte interesele de bază ale Chinei, în condițiile în care Washingtonul urmărește aplicarea unei strategii de intrare în regiune. „Japonia este cea care lansează provocări la adresa Chinei”, a declarat Chang, arătând că „dacă ați ajuns la concluzia că China are de gând să recurgă la forță împotriva Japoniei, este greșit”.
Ministrul chinez a mai arătat că China „nu va lua inițiativa de a genera probleme” cu Japonia, dar, dacă va fi necesar, va folosi forța militară pentru a-și apăra teritoriul. „Nu vom face compromisuri cu privire la zonele comerciale, teritoriale și suveranitate. Nu vom tolera încălcarea acestora, sub nicio formă”.
În privința relațiilor tensionate cu Filipine, ministrul chinez a arătat că aceasta a ocupat în mod ilegal părți ale insulelor Chinei și recife din Marea Chinei de Sud.

De partea cealaltă, Chuck Hagel a declarat că China nu are dreptul de a stabili o zonă de identificare aeriană de apărare în spațiul aerian aflat deasupra Insulelor Diaoyu, fără consultarea cu alte țări. Mai mult, oficialul american a arătat că SUA vor proteja Japonia, potrivit obligațiilor care decurg din tratatele încheiate. Înaintea derulării vizitei în China, Hagel a reafirmat angajamentele Washingtonului cuprinse în tratatele militare privind Japonia, promițând trimiterea, până în 2017, a două noi sisteme balistice de apărare anti-rachetă.

În ciuda acestor diferende de opinie, liderii militari chinez și american au manifestat dorința de a construi un nou model de relații militare pentru a stabili un sistem de notificare reciprocă privind activitățile militare importante, a standardelor de comportament aerian și în privința siguranței militare navale.
Urmărindu-se stabilirea unui dialog de securitate Asia-Pacific, care să implice oficiali de rang înalt de apărare din ambele țări, China și SUA vor desfășura un exercițiu medical militar comun, după exercițiul militar „Pacific Rim” care va avea loc în cursul acestui an.

Observatorii chinezi ai fenomenelor politico-militare susțin că stilul american de cooperare, amestecat tot mai mult cu atitudini critice dure, reflectă starea actuală a relațiilor militare dintre China și SUA. Totuși, „criticile lui Hagel la adresa Chinei, pentru a împăca aliații SUA, sunt un lucru, iar dacă SUA vor lua măsuri pentru a sabota cooperarea China-SUA este un alt lucru”, a declarat Zhu Chenghu, decan al Institutului Afacerilor de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare al Armatei de Eliberare a Poporului.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, se află de trei zile în China, fiind primul străin căruia i s-a permis să urce la bordul primului portavion chinez „Liaoning”, în timpul vizitei făcute de acesta la Qingdao. După întâlnirile avute cu oficialii chinezi, Hagel a vizitat și prezentat, miercuri, un discurs la Universitatea Națională de Apărare a Armatei de Eliberare a Poporului Chinez.
Adaptare după: Xinhua, China Daily, AP

REFERINȚE >>>
Replici între liderii militari chinez și american
Soția președintelui SUA a început o vizită de șapte zile în China
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
China – SUA, acuze reciproce pe marginea drepturilor omului
850.000 de militari chinezi gata să apere integritatea şi interesele Chinei
China a prezentat în premieră numărul şi componenţa forţelor armate proprii

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia - Pacific, China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.