Rezervele valutare ale Chinei se apropie de 4.000 miliarde dolari

Sursa: BURSA.RO
Rezervele valutare ale Chinei – cele mai mari din lume – au atins o nouă valoare record, de 3.950 miliarde dolari, la finele lunii martie 2014, potrivit băncii centrale de la Beijing (PBOC).
Conform datelor oficiale, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 130 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, după ce, pe întreg anului trecut, s-au majorat cu 509,7 miliarde dolari, până la 3.820 miliarde dolari.
Analiştii sunt de părere că majorarea rezervelor valutare ale Chinei, în primul trimestru al anului curent, a coincis cu deprecierea rapidă a yuanului în raport cu dolarul, ca urmare a măsurilor adoptate de banca centrală de la Beijing. De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, moneda Chinei s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Deprecierea monedei chinezeşti a ajuns din nou în atenţia SUA şi, potrivit oficialilor de la Washington, China îşi menţine în mod artificial moneda la un nivel scăzut pentru stimularea exporturilor.
În anul 1996, rezervele valutare ale Chinei însumau aproximativ 100 de miliarde de dolari. China a avut nevoie de numai zece ani ca să depăşească Japonia şi să devină, în 2006, ţara cu cele mai mari rezerve valutare din lume, de peste 1.000 de miliarde de dolari. În prezent, rezervele valutare ale Chinei sunt de aproape trei ori mai mari decât cele ale Japoniei. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.