China propune o nouă arhitectură de cooperare regională şi de securitate în Asia

CICA, Shanghai 2014 CChina se opune unui joc cu sumă nulă în ceea ce priveşte securitatea, a declarat preşedintele chinez, Xi Jinping, în cadrul mesajului prezentat în faţa participanţilor la Conferinţa privind Interacţiunea şi Măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA). În acest context, liderul chinez, care a preluat preşedinţia CICA în cadrul celei de-a patra conferinţe desfăşurate, marţi şi miercuri, la Shanghai, s-a manifestat ferm pentru „toleranţă zero” în faţa terorismului, separatismului şi extremismului, în condiţiile în care securitatea din Asia ar trebui să se bazeze pe asiatici, în cadrul unui nou concept de securitate.

În secolul XXI nu se poate trăi cu gândirea învechită a Războiului Rece, a apreciat preşedintele Xi Jinping. „Credem că este necesar să susţinem în comun şi cuprinzător, cooperarea şi securitatea durabilă în Asia”, a spus liderul chinez, în acest context solicitând participanţilor la CICA să formeze o platformă de dialog, securitate şi cooperare care să acopere întregul teritoriu al Asiei. Mai mult, pentru a creşte capacitatea şi construcţia instituţională a organizaţiei, a fost solicitată stabilirea unui mecanism de consultări privind apărarea între statele membre.

CICA, Shanghai 2014 Vladimir Putin - Xi JinpingÎn faţa liderilor a 47 de state şi organizaţii internaţionale, China a preluat preşedinţia CICA din partea Turciei, pentru mandatul 2014-2016 Beijingul asumând, aşa cum am arătat, rolul de impulsionare a eforturilor de securitate, dar şi cele care privesc rezolvarea disputelor prin consultări şi negocieri.CICA, Shanghai 2014 Hassan Rouhani
„Avem nevoie să inovăm conceptul nostru de securitate, să stabilim o nouă arhitectură de securitate regională, de cooperare, şi să construim un drum comun, în formatul „win-win”, pentru securitatea Asiei”, a spus Xi, câtă vreme Asia reprezintă 67% din populaţia lumii, asigură o treime din economia globală şi rămâne regiunea cea mai dinamică şi promiţătoare a lumii.
CICA, Shanghai 2014  Nursultan NazarbayevAsia se bucură de un statut în creştere în peisajul strategic internaţional şi joacă un rol tot mai important în promovarea unei lumi multipolare şi a democraţiei în relaţiile internaţionale, motiv pentru care securitate Asiei ar trebui să se bazeze pe asiatici. Pe fondul rezolvării problemelor existente prin intermediul dialogului, liderul chinez a susţinut că ţările din Asia ar trebui să se CICA, Shanghai 2014 Ahmet Davutogluconcentreze asupra intereselor comune de securitate, insistând şi cerând ţărilor din regiune să rezolve disputele prin mijloace paşnice, opunându-se utilizării arbitrare a forţei sau ameninţărilor.

Unul dintre mesajele extrem de importante lansate de preşedintele Chinei a vizat „toleranţa zero” în faţa terorismului, separatismului şi extremismului, atititudine pe care ar trebui să fie realizată cooperarea în domeniul securităţii între ţările asiatice. Aceasta câtă vreme provocările de securitate din Asia sunt extrem de complicate şi includ atât zone şi aspecte sensibile, cât şi probleme etnice şi religioase.

Pe fondul creşterii provocărilor teroriste, a infracţiunilor transnaţionale, a factorilor de pericol la adresa securităţii mediului, sistemelor de comunicaţii electronice, a resurselor energetice, ţările asiatice „ar trebui să ia în considerare contextul istoric şi realitatea problemelor de securitate din Asia, pentru a adopta o abordare generală, precum şi CICA, Shanghai 2014 Xi Jinpingpentru a îmbunătăţi guvernanţa securităţii regionale într-un mod coordonat … pentru a evita o abordare fragmentată şi paleativă care tratează doar simptomele”, a adăugat preşedintele chinez.
Pentru ca un copac să crească înalt, este necesară o rădăcină puternică şi solidă, pentru ca un râu să ajungă departe, este necesară o sursă liberă, a mai arătat Xi Jinping, citând un proverb chinezesc, subliniind că un „nou concept de securitate în Asia”, pentru majoritatea ţărilor, este asigurat de dezvoltare, ca principală soluţie pentru asigurarea securităţii regionale. (Adaptare după China Daily)CICA, Shanghai 2014 A

REFERINŢE >>>
Preşedinţii Chinei şi Rusiei, în dialog la Shanghai
Extinderea relațiilor Rusia – China, prioritate diplomatică incontestabilă

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.