Preşedinţii Chinei şi Rusiei, în dialog la Shanghai

Xi Jinping - Vladimir Putin, Shanghai 20.05.2014

Preşedintele Xi Jinping, l-a primit, marţi, la Shanghai, pe liderul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a început o vizită de stat în R.P. Chineză.
Dincolo de mesajele protocolare şi de primirea oficială pregătită preşedintelui rus, aflat în China pentru prima dată de la preluarea mandatului a noi echipe de conducere de la Beijing, Xi Jinping a declarat că pe durata acestei vizite va semna o declaraţie comună „substanţială” alături de Vladimir Putin. Declaraţia va viza extinderea cooperării în toate domeniile şi coordonarea eforturilor diplomatice, pentru consolidarea parteneriatului strategic de cooperare China – Rusia. Cei doi lideri, vor asista, de asemenea, la semnarea unei serii de acorduri de cooperare şi contracte importante.

„Facilitarea, în continuare, a relaţiilor de parteneriat strategic de cooperare China – Rusia, bazate pe interese comune, reprezintă o cerinţă pentru promovarea spiritului de echitate şi justiţie internaţională, pentru menţinerea păcii mondiale şi realizarea prosperităţii în ambele ţări”, a arătat Xi Jinping, adăugând că parteneriatul chino-rus este o „alegere inevitabilă” pentru dezvoltarea unei lumi multipolare.

Xi Jinping - Vladimir Putin, Shanghai 20.05.2014 BÎn cadrul mesajului său, preşedintele Putin a promovat o cooperare mai strânsă în domeniul aviaţiei, industriei aerospaţiale, producţiei industriale, de energie şi culturii. De asemenea, liderul rus a catalogat cooperarea China – Rusia, inclusiv în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, un factor important pentru pacea şi stabilitatea mondială.

Preşedintele Vladimir Putin a sosit, marţi, în Shanghai, unde a început o vizită de stat de două zile, în China, şi pentru a participa la cel de-al patrulea summit al Conferinţei privind Interacţiunea şi Măsurile de Consolidare a Increderii în Asia (CICA).
Sursa: Radio China Internaţional

REFERINŢE >>>
Rusia și China au constituit un fond de investiții de un miliard USD
Extinderea relațiilor Rusia – China, prioritate diplomatică incontestabilă

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.