După o perioadă încordată la nivel diplomatic, generată cu precădere pe fondul divergenţelor de poziţie în ceea ce priveşte întâlnirea din anul 2012, când prim-ministrul britanic David Cameron s-a întâlnit cu Dalai Lama, în ciuda obiecţiilor formulate de Beijing, relaţiile chino-britanice reintră pe o traiectorie de normalizare pe toate nivelurile.
După mai bine de un an şi jumătate de îngheţ al dialogului, la finalul anului 2013 David Cameron a vizitat China (foto), părând că totul va reintra în normal. Numai că tensiunile au reapărut în luna aprilie a.c., când un dialog pe tema drepturilor omului China – Marea Britanie a fost anulat , ca urmare a unui raport al guvernului britanic, în care au fost prezentate remarci considerate „tendenţioase şi iresponsabile” la adresa Chinei.
Iată de ce, premierul Li Keqiang a declarat presei britanice că, în cadrul întâlnirilor cu premierul Cameron, Regina Elisabeta a II-a şi diverse grupuri economice şi de analiză, va prezenta o „Chină reală”, simultan cu o „schimbare a percepţiilor greşite şi a îndoielilor” cu privire la China.
„Marea Britanie este o ţară mare şi un important partener al Chinei”, a declarat premierul chinez Li Keqiang, pentru The Times, înaintea vizitei începute, luni, la Londra, vizita în Europa urmând să includă şi Grecia.
În opinia liderului chinez, Marea Britanie şi China au o plajă largă de cooperare win-win, una dintre temele de dialog la nivel înalt, inclusă în agenda vizitei, privind modalităţile de consolidare a cooperării în diverse domenii şi impulsionarea comună a dezvoltării economiilor.
Un alt aspect important subliniat de premierul chinez vizează „prezentarea unei Chine reale, pentru a schimba percepţiile greşite şi reţinerile”.
„Aşteptăm cu nerăbdare o cooperare mai puternică în domeniul finanţelor, construcţiei de infrastructură şi schimburi mai robuste în cercetare, educaţie şi cultură”, a subliniat Li Keqiang.
În mesajul transmis prin intermediul presei britanice, liderul chinez a arătat că lumea este obosită de războaie, dând o valoare tot mai mare păcii. În condiţiile globalizării, naţiunile se pot dezvolta împreună într-un mod paşnic, lumea trebuind să fie fermă în abordarea provocărilor şi diferenşele prin dialog şi consultare. „Nimic nu ne poate face întoarcâmd spatele păcii”, a declarat premierul chinez.
Abordând tema evoluţiei Chinei, Li Keqiang a arătat că, deşi ţara a realizat „un salt cuantic” în dezvoltarea sa, aceasta rămâne „departe de realizarea propriilor obiective de dezvoltare”.
În acest context, China trebuie să abordeze trei sarcini urgente, în procesul de urbanizare, pentru a ajuta cei 100 de milioane de migranţi din mediul rural să se bucure de statutul de rezident în municipiile şi oraşe din estul Chinei, pentru a găzdui 100 de milioane de oameni din mediul rural în zonele urbane şi localităţile din centrul şi vestul Chinei şi pentru a asigura unui număr de 100 de milioane de oameni din zone urbane degradate o locuinţă decentă.
Potrivit premierului Li Keqiang, „misiunea Chinei pentru modernizare rămâne una lungă şi dificilă”, una dintre cele mai importante priorităţi ale sale vizând „continuarea modernizării prin urbanizare şi industrializare”. Economia Chinei trebuie să crească într-un ritm propriu, în acest an fiind aşteptată o crştere de 7,5%, mai lentă decât cea din anul trecut.
„În ciuda presiunile considerabile, economia Chinei se deplasează pe un curs echilibrat. Vom continua să facem ajustări anticipate şi moderate, atunci când este necesar. Suntem pregătiţi pentru a dezamorsa diverse riscuri. Suntem încrezatori că ţinta de creştere din acest an vor fi îndeplinită”.
Arătând că reforma şi deschiderea rămân argumentele importante în modernizarea Chinei, liderul de la Beijing a arătat că „avem nevoie să menţinem cursul reformei orientate spre piaţă … şi o deschidere mai mare a China spre exterior”.
În ciuda divergenţelor diplomatice şi politice, cooperările economice şi comerciale dintre cele două ţări au fost întotdeauna un stabilizator în relaţiile bilaterale. Marea Britanie este al treilea cel mai mare partener comercial al Chinei din Uniunea Europeană, a doua cea mai mare sursă de investiţii, precum şi o destinaţie importantă de investiţii ale Chinei.
Anual comerţului bilateral a crescut de la 20 miliarde USD, cu un deceniu în urmă, la 70 miliarde USD în 2013. De asemenea, investiţiile Chinei în Marea Britanie au ajuns 13 miliarde USD, în ultimii doi ani.
În timp ce China dispune de o experienţă de fabricaţie bine dezvoltată, Marea Britanie dispune de un sistem financiar extrem de dezvoltat, de sectoare de servicii şi de tehnologii avansate, toate putând asigura un potenţial uriaş de cooperare.
În cadrul vizitei, în care va fi marcată cea de-a 10-a aniversare de la stabilirea parteneriatului strategic cuprinzător China – Marea Britanie, vor fi semnate mai mult de 40 de acorduri între guvernele şi întreprinderile celor două state, acorduri care vor viza sectoarele energetice, investiţiile, cultura, educaţia, înaltele tehnologi şi finanaţele, valoarea totală a acestora fiind estimată la 30 miliarde USD.
Adaptare după XINHUA
Bine ca alti pot sa semneze si sa faca.. si noin tot povestim si dezbatem si …
Pana la urma… cred ca o sa vina vremea sa vina chinezii sa faca ceva ca noi .. nu suntem in stare…
Of si cind te gindesti ca in urma cu juma de secol ei vedeau la noi .. si se minunau de ,,LOMANIA,,…
Macar 1% din clasa politica daca ar ajunge in China sa vada ce e acolo.. si .. sa le urmeze exemplul…
Suntem natiune fara viziune…