China restricţionează conţinutul programelor TV străine online

China restrictioneaza continutul programelor TV 1Autoritatea chineză de reglementare mass-media a anunţat că programele de televiziune străine vor fi restricţionate atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi numărul, decizia vizând site-urile care oferă servicii video.

Potrivit publicaţiei China Daily, Administraţia chineză de Stat pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune a anunţat, recent, că filmele şi serialele TV produse în afara Chinei, care nu obţin licenţă de distribuţie pentru marile ecrane, nu vor mai putea fi transmise pe site-urile de video.
În aceste condiţii, site-uri trebuie să prezinte Administraţiei detalii cu privire la oferta de programe, până la date de 31 martie 2015, ulterior datei de 1 aprilie, toate emisiunile neînregistrate urmând să fie eliminate. Decizia survine după o serie de politici de restricţionare progresivă în ceea ce priveşte programele oferite pe Internet.

China restrictioneaza continutul programelor TV 2În luna martie, administraţia de stat a decis că este necesar ca întregul conţinut online trebuie să fie examinat de cel puţin trei specialiţti instruiţi de guvern, programele trebuind să fie eliminate imediat în cazul în care includ conţinut necorespunzător, cum ar fi promovarea superstiţiilor, promovează violenţa, scenele sexuale sau jocurile de noroc.
La sfârşitul lunii aprilie, patru serii TV americane, extrem de populare, între care „The Good Wife” sau „Big Bang Theory”, au fost eliminate de pe site-uri video, fără să fie oferite explicaţii.
Apoi, în luna iulie, administraţia a avut şapte întâlniri cu furnizori autorizaţi de conţinut TV pe Internet, pentru a avertiza cu privire la o posibilă retragere a licenţelor, în condiţiile în care cei şapte au încălcat, în diverse forme, regulamentele. Ca efect, mai multe seriale americane au fost scoase de pe postul LeTV, un canal omonim cu saitul LeTV.com.

Noua politică este o reafirmare a reglementărilor anterioare, directorul general al eMovie Inc, Bao Ran declarând că aceasta înseamnă că site-urile video vor fi supuse aceloraşi restricţii ca şi posturile TV, în ceea ce priveşte programele străine.
Anterior, site-urile video trebuiau doar să se înregistreze, înainte de difuzarea de producţii străine, conţinutul acestora fiind examinat doar de personalul propriu, care este instruit de Administraţie.

China restrictioneaza continutul programelor TV 3Noile proceduri sunt mai complicate şi mai stricte. Potrivit portalului de ştiri Sina Technology, înaintea sfârşitului fiecărui an, site-urile video vor trebui să prezinte autorităţilor provinciale în domeniul mass-media planul de achiziţii pentru anul următor. Ulterior, autorităţile locale vor transmite propuneri Administraţiei. De asemenea, vor trebui să fie urmate diverse proceduri pentru licenţiere a programelor.

Experţii chinezi se tem că aceste noi proceduri consumatoare de timp vor conduce la imposibilitatea de a rula programele străine în China aproape simultan cu emisia din ţările de origine. Anterior, un spectacol putea ajunge la publicul chinez în cel mai scurt timp, de cele mai multe ori la numai câteva ore de la debutul pe canalele de originale, având subtitrarea în limba chineză.

Noua politică prevede, de asemenea, ca numărul de programe şi producţii străine să nu reprezinte mai mult de 30% din conţinutul total al site-urile video, în condiţiile în care liderul site-urilor video din China, Sohu, este autorizat să furnizeze în exclusivitate serialele „House of Cards” şi „Big Bang Theory”. Reprezentanţii Sohu au anunţat investiţii considerabile pentru asigurarea drepturilor de difuzare a 100 episoade, începând din această toamnă.

China restrictioneaza continutul programelor TV 4Standardele stricte de examinare oficială, vor conduce la prezenţa limitată a serialelor americane de televiziune pe site-urile video din China, acest lucru fiind aşteptat să provoace pierderea unui anumit segment de public.
În aceste condiţii, Wu Chunyong, redactor-şef al portalului IT dwrh.net, consideră că afacerile derulate de saiturile TV vor fi afectate, câtă vreme unele reclame ar putea să dispară, odată cu o anumită categorie de public.
Este firesc, în aceste condiţii, ca un număr considerabil de spectatori şi proprietari de site-uri să fie nemulţumiţi, politica în sine fiind văzută ca un semnal clar de sprijin guvernamental dar industriei locale de televiziune
Adaptare după China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.