INTERVIU – Simona Halep: „Mă bucur că am putut să aleg în viaţă să fac ceea ce îmi place”

Simona Halep, China Open turul I CIntrată direct pe tabloul principal al China Open 2014, Simona Halep a debutat cu o victorie apreciată de publicul chinez aflat pe Diamond Arena, un adevărat templu al tenisului mondial. După succesul repurtat în faţa cehoaicei Barbora Zahlavova Strycova, Simona Halep, a vorbit pentru Radio China Internaţional despre finalul sezonului 2014, despre obiective şi despre bucuria de a juca tenis.

Bine te-am găsit la Beijing. Felicitări pentru victorie, o victorie frumoasă pe care publicul a apreciat-o şi mulţi dintrei cei care se aflau în zona mea, în tribună, te-au încurajat, au strigat de multe ori „Hai, Simona!”. Nu ştiu dacă s-a auzit până pe teren.
Da, vă mulţumesc! A fost un meci bun pentru mine, pentru că îmi doream să câştig. Trec printr-o perioadă mai grea şi fiecare victorie este importantă. Da, am văzut publicul, a fost alături de mine, m-a încurajat, şi am văzut şi steagul României în tribună, ceea ce m-a bucurat şi mă bucură, şi le şi mulţumesc pentru că au venit, pentru că şi-au făcut timp să vină şi să mă susţină.

IMG_3519Eşti de aproape două săptămâni în China şi întrebarea vine firesc: cum reuşeşti ca sportiv să te acomodezi la diferenţele orare, cum te-ai adaptat la noul program de aici?
Nu este uşor niciodată când vin în Asia. Nu este 100% pe placul meu ca stare, nu mă simt 100% bine, dar încerc să mă adaptez, aşa cum aţi spus, cât pot eu de bine şi să fac cât pot de bine pe teren. Nu prea am făcut săptămâna trecută, dar aici, acum, cu prima victorie, am avut un start bun şi sper să merg în continuare şi să joc mai bine, de la zi, la zi.

În multe situaţii jucătorii de top, deşi sunt prezenţi în foarte multe locuri ale lumii, nu reuşesc să se bucure de un program liber. Ai reuşit să vizitezi Beijingul, ai ajuns la Marele Zid?
Nu. Din păcate nu am reuşit să ajung, pentru că am antrenamente, iar vizitele mă obosesc şi trebuie să fiu foarte odihnită pentru următoarea zi. Îmi doresc să ajung la Zid, dar nu ştiu dacă se va întâmpla anul acesta. Poate după ce termin turneul rămân o zi şi merg să vizitez.

Eşti înscrisă într-o panoplie de mari jucători de tenis pentru că şi Jokovic şi Nadal au povestit acelaşi lucru, în conferinţele de presă, că nu au timp să vadă locurile în care se află de foarte multe ori …
Este foarte greu, pentru că programul este strict şi trebuie să îţi urmezi fiecare etapă, pentru ca să poţi să fi 100% a doua zi. Încercăm să ne facem programul cât de bine putem şi să lăsăm vizitele pentru atunci când ne vom lăsa de tenis.Diamond Stadium Beijing Open

Simona Halep, la 20 de ani, eşti Ambasador al României. Imaginea ta, performanţele tale sportive fiind cunoscute şi apreciate în întreaga lume. Ce înseamnă pentru tine această onoare, în ce fel îţi schimbă percepţia la nivelul responsabilităţilor vis-a-vis de generaţia ta, în primul rând?
Este o onoare să fiu Ambasador al României. Am fost foarte bucuroasă să primesc acest titlu. Nu este uşor să gestionez această perioadă, pentru că este una foarte bună şi am avut şi reultate, bune, mari, şi pentru ţara noastră a fost un lucru bun. Eu încerc să stau relaxată, să fiu ca şi până acum, să îmi văd de treabă la tenis şi după aceea, după ce mă voi lăsa, poate reuşesc să dau în schimb, ceva, oamenilor care m-au susţinut şi care s-au bucurat alături de mine.

Când eşti departe de casă, atunci când jocul nu merge bine, ce îţi lipseşte cel mai mult? Ce te motivează să mergi înainte?
Plăcerea şi pasiunea pentru tenis. Astea m-au susţinut şi mă susţin în continuare. Am câteva persoane importante în viaţa mea care mă susţin şi atunci când îmi este greu şi atunci când îmi este bine, sunt fericită cu viaţa pe care o am şi cu felul în care trăiesc. Sper să am o carieră lungă şi cu rezultate la fel de bune ca şi până acum.

Eşti pe final de sezon 2014, mai sunt câteva turnee, apoi Singapore – Turneul Campionilor. Cum caracterizezi acest an, care sunt obiectivele vizate pentru viitor?
Este greu să spun ceva despre viitor. Eu îmi doresc să rămân în Top 10 cât mai mult, pentru că cred că este visul oricărui jucător profesionist de tenis. Îmi doresc să câştig un Grand Slam, dar asta nu se ştie dacă se va întâmpla vreodată. Eu muncesc în fiecare zi, pentru fiecare turneu, să fac tot ce pot mai bine ca să îl câştig.
Îmi doresc, la Singapore, să fac un turneu bun şi să dau tot ce pot, să lupt pentru fiecare meci. Atât trebuie, cred, pentru un sportiv.

Simona Halep, China Open turul I DSimona Halep, înainte de a încheia dialogul, te rog să îmi spui cum vezi tu meseria ta, munca ta de zi cu zi. Unii sunt ingineri, alţii sunt jurnalişti, tu joci tenis. Ce înseamnă pentru tine să mergi în fiecare zi, să iei racheta, să foloseşti mingea de tenis?
… Se ajunge la un moment în care şi tenisul devine un job. Cum te trezeşti şi mergi la birou, aşa este şi la tenis, te scoli, te duci pe teren şi te antrenezi. Pentru mine nu este greu, repet, este o plăcere, este pasiunea mea şi mă bucur că am putut să aleg în viaţă să fac ceea ce îmi place. Tenisul înseamnă mult pentru mine, iar atunci când îl respecţi ai şi satisfacţii. Am avut până acum şi în continuare nu vreau să mă schimb, vreau să privesc lucrurile la fel.

Îţi mulţumim foarte mult pentru dialog şi îţi dorim mult-mult succes.
Mulţumesc mult şi eu!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Interviuri, Români în China, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.