XINHUA – Fost șef de informații propus ministrul de Externe în România

Xinhua - Fost sef de informatii propus ministrul de Externei in RomaniaPrim-ministrul României, Victor Ponta, l-a propus, luni, pe fostul șef al Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, pentru funcția de ministru de Externe, după ce ministrul Titus Corlățean a demisionat, transmite agenția de presă chineză Xinhua.
Melescanu, 73 de ani, a fost director al Serviciului de Informații Externe (SIE), din februarie 2012, până în septembrie 2014, când și-a anunțat demisia, pentru a candida la președinție. Meleșcanu a fost ministru de Externe al România, între 1992 și 1996, iar apoi ministru al Apărării, din aprilie 2007, până în decembrie 2008.

Corlățean și-a anunțat demisia arătând că nu a putut accepta încălcarea legii pentru „scopurile și interesele politice și electorale” ale președintelui Traian Băsescu și candidatului la președinție Klaus Iohannis.
Corlățean a fost acuzat de proasta organizare a secțiilor de votare din străinătate, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 2 noiembrie, când un număr mare de români care trăiesc în străinătate nu au reușit să voteze.

Timp de câteva zilele, mii de oameni din mai multe orașe din România, precum și la Paris, Londra, Madrid și în alte capitale europene, unde trăiesc un număr mare de expați români, au protestat față de condițiile de organizare din primul tur de scrutin al alegerilor, cerând suplimentarea secțiilor de votare.

Corlățean a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că legea nu permite înființarea de noi secții de votare în străinătate sau prelungirea programului de votare, dar a precizat că numărul de cabine de vot și a ștampilelor de vot ar putea să fie mărit. Fostul șef al diplomației române a reafirmat că Ministerul de Externe nu are baza legală pentru a deschide secții de votare suplimentare, pentru românii cu drept de vot din străinătate, la turul doi al alegerilor prezidențiale.

Prim-ministrul social-democrat, Victor Ponta, și candidatul de centru-dreapta, Iohannis, concurează pentru președinție în al doilea tur de scrutin programat pentru 16 noiembrie, după ce niciunul dintre cei 14 candidați nu au primit peste 50% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 2 noiembrie.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2014, De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.