România la reuniunea coordonatorilor naţionali China – ECE

Radu Podgoreanu, Secretar de Stat MAE ROSecretarul de stat Radu Podgorean (foto) a participat, în perioada 9-12 iulie 2015, la Beijing, la cea de a V-a reuniune a coordonatorilor naţionali ai Cooperării dintre China şi state ale Europei Centrale şi de Est „16+1”. Partea chineză a fost reprezentată de Wang Chao, ministru-adjunct, şeful Departamentului Europa al Ministerului Afacerilor Externe, secretar general al Secretariatului cooperării „16+1”. Au mai participat funcţionari superiori din ministerele chineze ale Comerţului, Industriei şi Tehnologiei Informaţiilor, Educaţiei, Agriculturii, Transporturilor, ai altor instituţii centrale.

Reuniunea a avut ca obiectiv evaluarea stadiului cooperării în acest format după summitul de la Belgrad din decembrie 2014 şi pregătirea viitoarei reuniuni la nivel înalt, preconizată să aibă loc în partea a doua a anului 2015, la Beijing.
În intervenţia din cadrul şedinţei plenare, secretarul de stat Radu Podgorean a transmis un mesaj de continuitate şi abordare pragmatică a participării României la acest format de cooperare, disponibilitatea de a acţiona în direcţia dezvoltării şi diversificării relaţiilor bilaterale româno-chineze şi a consolidării, şi pe această cale, a parteneriatului strategic dintre UE şi China.
În acest context, secretarul de stat Radu Podgorean a arătat că interesele României în formatul de cooperare „16+1” sunt, cu precădere, în domeniul energiei, agriculturii, infrastructurii, IT şi turismului. A subliniat că statutul României de stat riveran la Marea Neagră şi la Dunăre asigură condiţii aparte de dezvoltare a statutului de placă turnantă şi interfaţă a fluxurilor de mărfuri între pieţele europeană şi chineză, precum şi spre vecinătatea noastră estică.
A exprimat interesul părţii române pentru iniţiativa chineză „Zona economică a Drumului Mătăsii” şi „Calea maritimă a Drumului Mătăsii în sec. XXI” („One Belt, One Road”), proiect de dezvoltare multisectorială cuprinzătoare pe termen lung, şi a reliefat hotărârea României de a acţiona pe plan bilateral şi în cadrul UE pentru realizarea sinergiei dintre Planul de investiţii pentru Europa şi iniţiativa chineză, conform rezultatelor summitului UE-China de la Bruxelles din 29 iunie 2015.
Lucrările reuniunii au continuat prin desfăşurarea unui dialog interactiv în 4 ateliere dedicate unor subiecte concrete: Cooperarea în formatul 16+1 şi cooperarea UE-China, Relaţia dintre cooperarea 16+1 şi „Noul Drum al Mătăsii”, Cooperarea în domeniile comerţului, investiţiilor, agriculturii, turismului şi aviaţiei civile.
Sursa: MAE.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.