Primul Institut Cultural Român din Asia a fost inaugurat la Beijing

ICR Beijing , 14.07.2015 ACâteva zeci de chinezi şi reprezentanţi ai comunităţii de români din China au participat, marţi, la Beijing, la inaugurarea primului Institut Cultural Român (ICR) din Asia, eveniment anunţat şi aşteptat de mai mulţi ani.

ICR Beijing , 14.07.2015 BICR Beijing, 14.07.2015 F

„Suntem martori la un eveniment remarcabil pe care îl înregistăm în cadrul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China pe care i-am celebrat anul trecut. Acest nou Institut Cultural Român din străinătate, al 18-lea, este primul institut cultural deschis în China, dar şi pe întregul continent asiatic, fiind un deschizător de drum din acest punct de vedere”, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare Secretarul de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe, Radu Podgorean (foto sus-dreapta). Potrivit acestuia, „promovarea marilor valori culturale naţionale şi susţinerea participărilor în cadrul proiectelor internaţionale şi a iniţiativelor din diverse domenii de cunoaştere reprezintă o componentă esenţială a diplomaţiei moderne. Institutul Cultural Român va promova moştenirile culturale ale României şi schimburile în domeniul cultural, educaţional, al ştiinţei şi inovaţiei, toate aceste activităţi aducâd cu sine valoare adăugată în cadrul relaţiilor economice şi diplomatic privilegiate dintre România şi China”.

ICR Beijing , 14.07.2015 C

La rândul său, Yang Zhi, director-adjunct în cadrul Ministerului chinez al Culturii (foto sus-centru), a declarat că deschiderea, la Beijing, a Institutului Cultural Român, reprezintă „o altă piatră de hotar în instoria relaţiilor dintre cele două ţări, care va dezvolta odată în plus prietenia tradiţională şi înţelegerea reciprocă, lărgind cooperarea şi schimburile culturale, educaţionale, sociale şi politice”.

La evenimentul inaugural, la care au fost prezenţi, de asemenea, Ambasadorul României în R.P. Chineză, E.S. Doru-Romulus Costea, actualul şi fostul Ambasador al R.P. Chineze în România, E.S. Xu Feihong, respectiv E.S. Huo Yuzhen, Ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Anatol Urecheanu, a fost vernisată o expoziţie realizată de artiştii români Mircia Dumitrescu şi Anna-Maria Orban. Echipa ICR Beijing este condusă de fostul diplomat, sinolog Constantin Lupeanu.

ICR Beijing , 14.07.2015 FICR Beijing , 14.07.2015 D

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Primul Institut Cultural Român din Asia a fost inaugurat la Beijing

 1. andrei.. spune:

  succes…

 2. Moldovan virgil spune:

  Felicitari pentru aceasta reusita.
  Suntem siguri ca prin ICR-ul nou creat se vor amplifica actiunile dedicate cunoasterii culturii si civilizatiei romanesti de catre prietenii nostrii din Asia,dar in primul rand de bunii nostrii prieteni chineji . La fel speram sa beneficiem si noi Clujenii si in general romanii ,pe baza de reciprocitate, de marea cultura chineza si in general cea asiatica..Ne sunt necesare astfel de materiale in actiunile pe care le organizam in spiritul prieteniei romano-chineze care la Cluj este institutionalizata de mai bine de 18 ani prin Asociatia Romana de Prietenie cu R.P.Chineza si mai recent prin Clubul Ascultatorilor RCI

  prof. univ Virgil Moldovan
  presedinte

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.