Ca să nu fie consideraţi leneşi, chinezii refuză concediul!

Muncitori chineziUn număr „surprinzător de mare” de angajaţi chinezi refuză să îşi ia concediul plătit, un drept legal prevăzut de legislaţia chineză, arată un studiu realizat recent de „Ziarul Poporului” din China. Aproximativ 50% dintre angajaţii chestionaţi refuză să plece în concediu pentru a nu „lăsa şefilor impresia nefavorabilă că sunt leneşi”, dar şi pentru „a nu influenţa negativ viitoarele promovări” la locul de muncă.

Potrivit unui studiu realizat la nivel naţional de Ministerul Resurselor Umane şi Securităţii Sociale, citat de Ziarul Poporului (organul oficial al Partidului Comunist Chinez) şi China Daily, nu doar angajaţii companiilor private ci şi cei care lucrează pentru organele guvernamentale, instituţii şi întreprinderi de stat au reţineri atunci când trebuie să solicite concediu.

Fie de teama de a nu fi consideraţi leneşi, fie pentru a nu influenţa negativ evoluţia profesională, sau pentru a nu diminua primele, angajaţii renunţă la concediul plătit. Un alt motiv invocat de chinezi este acela al procedurilor complicate care preced luarea concediului, deşi este un drept prevăzut în Legea chineză a Muncii.

Analiştii chinezi susţin că asigurarea concediului plătit poate fi o metodă importantă pentru angajatori în atragerea specialiştilor de pe piaţa muncii. De asemenea, impunerea obligatorie a concediului va sprijini procesul de restructurare economică aflat în curs de desfăşurare, încurajând consumul şi dezvoltarea industriei de servicii.
Potrivit studiului realizat în acest an, a fost înregistrată o îmbunătăţire a situaţiei în condiţiile în care, în anul 2013, numărul celor care solicitau concediul anual plătit era de numai 30%.

Potrivit legislaţiei chineze, angajaţii locali beneficiază de o perioadă medie de concediu legal de zece zile lucrătoare, în funcţie de vechime. La aceasta se adaugă zilele libere oferite cu ocazia sărbătorilor tradiţionale.

REFERINŢE >>>
China – O societate energică, cu o structură socială răsturnată
Salariul minim la Beijing: 278 USD, pensia minimă: 541 USD
Cea mai bună perioadă economică a Chinei, probabil, s-a încheiat

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.