China, printre ţările cu cei mai mulți imigranţi în România

Romania - ChinaStatisticile arată că România continuă să fie o ţară ţintă pentru străinii care emigrează în mod constant, se arată într-o informare prezentată de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) de la București, majoritatea străinilor din afara Uniunii Europene provenind din Republica Moldova, Turcia și China. De partea cealaltă, majoritatea străinilor proveniți din EU sunt italieni, germani şi francezi. Potrivit IGI, străinii care aleg ca țară de şedere România au ca motive reunirea familiei, studiile, serviciul sau rezidența permanentă.

Majoritatea chinezilor prezenți în România au venit după 1990, cei mai mulţi aceștia fiind implicați în activități comerciale în capitala Bucureşti şi oraşele din apropiere.

Potrivit Inspectoratul General pentru Imigrări, peste 107.000 străini își au reședința legală în România, mai mult de jumătate dintre ei fiind din țări din afara Europei. Datele oficiale arată că, până în prima jumătate a anului 2015, autoritățile române au asigurat managementul şederii legale pentru un număr de 107.716 străini. Din total, 48.000 sunt din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia, iar 59.716 din ţări terţe.
Cetăţenii străini, în cea mai mare parte, preferă judeţele dezvoltate, din punct de vedere economic, precum şi centrele universitare. Majoritatea sunt în municipiul Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Cluj şi Ilfov.
În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 5.279 solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate. Au fost avizate favorabil 3.534 cereri, dintre care 2.199 de lungă şedere şi 1335 de scurtă şedere.

Potrivit Inspectoratul General pentru Imigrari, în acest an, în România sunt înregistraţi 59.085 migranţi solicitanţi de azil: Republica Moldova – 9.939, Turcia – 8.743, China – 7.409, Siria – 4.236, Israel – 2.098, Alte ţări – 26.660.

REFERINŢE >>>
În România trăiesc legal 6.900 de chinezi
Chinezii, alături de turci şi moldoveni, cei mai mulţi cetăţenii străini cu rezidenţă în România

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Europa - Asia, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.