88 de milioane de membrii au sărbătorit înființarea PCC

88 de milioane de membrii au sarbatorit infiintarea PCCChina a fost în sărbătoare vineri, prima zi a lunii iulie, marcând momentul fondării Partidului Comunist Chinez (PCC), eveniment celebrat așa cum era de așteptat printr-o conferință politică la nivel înalt și un discurs extrem de semnificativ pentru intențiile Chinei, prezentat de președintele Xi Jinping. La 95 de ani de la fondare, cu cei peste 88 de milioane de membri, PCC nu este doar cel mai mare partid politic al lumii ci și cel mai stabil și puternic mesager al națiunii chineze, mecanismul care coordonează 1,38 de miliarde de oameni. (Surse: CNTV, Xinhua, Radio China Internațional, China Daily)

Secretarul General al Comitetului Central al PCC, președintele Comisiei Militare Centrale și președinte al Chinei, Xi Jinping, a afirmat că lumea de azi și ordinea mondială nu trebuie să fie decise de o țară sau un grup de țări, ci de întreaga comunitate internațională, în baza unui larg acord. „Este dreptul oamenilor din toate țările să decidă prin consultări ce ordine internațională și ce sistem de guvernare mondială aleg”, a declarat Xi, subliniind că China va participa activ la construirea și îmbunătățirea sistemului de guvernare mondială, contribuind cu înțelepciunea chineză, pentru a impune „o direcție mai justă și rezonabilă”.

Potrivit liderului chinez, oamenii din toate țările se unesc pentru a transforma presiunile în enegie, riscurile în oportunități, confruntarea în cooperarea și monopolurile în oferte de tip win-win. Pe acest fond, China va urmări întotdeauna o cale de dezvoltare pașnică și o politică de deschidere, în politica externă urmărind salvgardarea păcii mondiale și promovarea dezvoltării comune.

Poporul chinez nu se teme de forțele răului

88 de milioane de membrii au sarbatorit infiintarea PCC 3„Noi nu urmărim creșterea sferei noastre de influență, ci sprijinirea dezvoltării reciproce a tuturor țărilor. Noi nu construim o grădină pe care să o facem curtea noastră, ci o grădină publică, pentru toate țările. Indiferent de mărime, putere și bogăție, toate țările sunt egale, și toate popoarele au dreptul de a alege propria cale de dezvoltare”, a afirmat Xi Jinping (foto), subliniind că China se opune impunerii voinței cuiva asupra altora, interferenței în afacerile interne ale altor țări și agresiunii celor puternici asupra celor slabi.

„China nu va renunța la drepturile sale legale. Poporul chinez nu crede în aberații și nici nu se teme de forțele răului. Poporul chinez nu generează probleme, dar nici nu suntem niște lași, atunci când suntem implicați în probleme”.

China nu va recurge la amenințarea cu forța, nici nu se va „mândri cu puterea sa militară în pragul ușii altora, fără niciun motiv”. „Să faci paradă de propria putere peste tot nu va reflecta forța și nici nu va speria pe nimeni”, a subliniat Xi Jinping.

Cultura socialismului cu caracteristici chineze

În ceea ce privește politica internă a PCC, Xi Jinping a arătat că „dacă am devia sau abandona marxismul – teoria călăuzitoare fundamentală a partidului și țării – partidul nostru și-ar pierde sufletul și direcția”, asta neînsemnând că PCC nu trebuie să se adapteze la realitățile actuale ale Chinei, să inoveze în teorie și practică, consolidând încrederea în „calea, teoria, sistemul și cultura socialismului cu caracteristici chineze”.

Pe de altă parte, momentul aniversar al PCC a constituit un nou prilej pentru a se afirma că „reforma și deschiderea a fost cheia care a decis soarta Chinei moderne”. Obiectivul general al reformei chineze urmărește îmbunătățirea sistemului socialist, modernizarea și îmbunătățirea guvernării, cu accent principal pe reforma sistemului economic, reformele politice, culturale, sociale și de mediu.

Dincolo de reformă, în mesajul liderului Chinei și al Partidului Comunist s-a subliniat că cea mai mare amenințare la adresa PCC este reprezentată de corupție.

88 de milioane de membrii au sarbatorit infiintarea PCC 4„Dacă nu putem gestiona partidul și guvernarea, lăsând problemele majore nesoluționate în cadrul partidului, mai devreme sau mai târziu acesta va deveni istorie”, a avertizat Xi în discursul său.

700 de milioane de chinezi au ieșit din sărăcie

Cum era de așteptat, aniversarea celor 95 de ani de la înființarea PCC a fost și un moment de evaluare și subliniere a evoluțiilor sociale și economice, reflectate amplu în mass media chineze din aceste zile.

În conformitate cu „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului 2015” stabilite de Organizația Națiunilor Unite, rata sărăciei extreme în China a scăzut de la 60% în 1990, la 4% în 2015. China a devenit prima țară în curs de dezvoltare care atinge Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în reducerea sărăciei.

Aproximativ 700 de milioane de chinezi au ieșit din sărăcie în ultimii 30 de ani, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor ajungând, de la a mai puțin de 300 USD (1980), la 7.800 USD în prezent.

88,758 milioane de membri

Revenind la PCC, activul de partid număra, la finalul anului 2015, 88,758 milioane de membri, în creștere cu 1,1% (965.000) comparativ cu anul 2015. Din total, 22,278 de milioane (25,1%) sunt femei, iar 6,18 milioane (7%) sunt reprezentanți ai minorităților etnice. Pe de altă parte, cea mai mare pondere în rândul membrilor (30%) continuă să fie reprezentată de persoane care lucrează în agricultură, zootehnie și pescuit, fiind urmate de angajații din întreprinderile de stat și instituțiile guvernamentale.

Interesant de observat este faptul că, până la sfârșitul anului 2015, peste 22 de milioane de chinezi au depus cereri de aderare la PCC, însă mai puțin de 45% au fost acceptate. În 2015, organizațiile de partid au acceptat cererile a 1,965 milioane de noi membri, din care 718.000 sunt studenți.

Numărul organizațiilor de partid la nivel local a crescut cu 54.000, în 2015, ajungând la 4,413 milioane, cu 1,2% mai mult decât în 2014, în aproape toate cartierele urbane și comunitățile rurale fiind active organele de partid.
De asemenea, Aproape 91% dintre întreprinderile publice au structuri de partid care supraveghează funcționarea și participă la procesul de luare a deciziilor, în timp ce acestea sunt prezente în jumătate din totalul întreprinderilor, companiilor și afacerilor private, dar și în 41% din organizațiile neguvernamentale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.