Teodor Meleșcanu: Dialogul cu China trebuie să rămână susținut

Dialogul cu China trebuie să rămână susținut și bine încadrat în problematica largă a interconectivității globale, a afirmat luni ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu (foto), în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2018, programată în perioada 27-29 august la București. Tema ediției din acest an este “Diplomația – un pilon al României Centenare”, invitatul special al ediției din acest an fiind Heiko Maas, ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. (Sursa: mae.ro)

Ministrul Meleșcanu a arătat că România se află la 15 ani de la intrarea în NATO și peste zece ani de când a devenit membră a Uniunii Europene, timp în care a atins obiective istorice şi beneficiază de un nivel de securitate și prosperitate fără precedent.

Dar, din păcate, ne găsim într-un context global fluid, într-o perioadă de contestări deschise sau ascunse, de reașezări fundamentale a căror configurație finală este foarte dificil de anticipat. Focarele de conflict s-au multiplicat, conflictele latente sau înghețate s-au acutizat, instabilitatea și potențialul de conflict persistă. Chiar în vecinătatea noastră, suntem martorii unor atacuri fără precedent la adresa normelor internaţionale și a multilateralismului.

Ne confruntăm în plus cu ceea ce se numește amenințări hibride și cu un instrumentar mult mai subtil, cu o eficiență uneori dovedită, care erodează resorturile societăților occidentale. În acest context și cu gândul la ansamblul tendințelor globale care se prefigurează, afirm cu toată răspunderea că nu ne putem permite să fim divizați, ca instituții, ca proiecție externă, ca societate. Politica noastră externă și diplomația pot fi și au datoria să rămână un liant, un liant fundamental al societății și unul dintre motoarele modernizării, dezvoltării și afirmării europene și internaționale a României”, a arătat Teodor Meleșcanu.

Arătând că un pilon esențial al României Centenare este și diplomația, ministrul Meleșcanu a evidențiat că la temelia diplomației stau relațiile bilaterale, subliniind pregătirea unor evoluții consistente în parteneriatele cu Franța, Marea Britanie, Germania. De asemenea, România își propune dinamizarea “parteneriatelor strategice, speciale cu Polonia, Italia, Spania, Turcia“ și o legătură strânsă cu Finlanda, Croația și Austria.

Teodor Meleșcanu a arătat că dinamica ultimilor ani a fost bună, cu dialoguri tot mai consistente, orientate spre rezultate concrete în relația cu Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, cu partenerii estici precum Georgia și Ucraina, până în Caucazul de Sud și Asia Centrală.

În acest context, ministrul roman de externe a arătat că “partenerii strategici și cu potențial strategic sunt și state de pe alte continente, cu economii în plină expansiune. Dialogul nostru cu China trebuie să rămână susținut și bine încadrat în problematica largă a interconectivității globale. Coreea de Sud, Japonia, India, Brazilia, Canada sunt doar câteva dintre relațiile pe care trebuie să le dinamizăm suplimentar”.

De asemenea, România va continua aprofundarea relaţiei cu Israelul și cu statele Golfului, se va implica în procesele de soluţionare a crizelor din Orientul Mijlociu și va sprijini identificarea unei soluţii durabile în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.

Nu în ultimul rând, ministrul Meleșcanu a arătat că România va susține activ eforturile de soluţionare, pe cale politică, a dosarului sirian și va continua să sprijine eforturile internaționale de combatere a terorismului.

Vorbind despre proiectele naționale și despre faptul că în 2019 România va deține în premieră Președinția Consiliului UE, Teodor Meleșcanu a subliniat că “este în interesul României ca Uniunea Europeană să depășească actualele probleme și dileme interne în mod durabil și să se profileze în continuare ca un actor global credibil, influent, ancorat într-un sistem complex de valori și promotor al unei ordini globale multilaterale. Politica României este una de creștere a coeziunii și convergenței și de promovare a valorilor europene”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Republica Moldova, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Teodor Meleșcanu: Dialogul cu China trebuie să rămână susținut

  1. Mi se pare halucinant sa spui ca in cei 15 ani de NATO si 11 de UE Romania” a atins obiective istorice şi beneficiază de un nivel de securitate și prosperitate fără precedent”.Daca aceasta afirmatie ar fi apartinut unui imberb nascut ”ieri” as fi înțeles, dar cînd ea vine de la un cetățean cu experiență de viață care a cunoscut și expansiunea economică din perioada comunistă,singura explicație pe care o găsesc este că acest domn fie nu vrea să recunoască performanțele economice din comunism,fie a fumat ceva….

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.