SUA alături de 120 de țări beneficiare de materiale medicale de protecție din China

Autoritățile Statelor Unite ale Americii au autorizat, duminică seara, aterizarea unei aeronave cargo chineze care a adus, pe aeroportul John F. Kennedy din New York, 130.000 de măști medicale de protecție N95, 1,7 milioane de măști chirurgicale și alte materiale medicale de strictă necesitate. Produsele medicale sunt destinate celor trei state americane cel mai puternic afectate de noul coronavirus: New York, New Jersey și Connecticut.
Potrivit autorităților chineze, avionul cargo a transportat 80 de tone de materiale medicale: mănuși, măști, halate, măști și alte materiale medicale, pe ruta Shanghai – New York.

În condițiile în care COVID-19 este confirmat în toate cele 50 de state americane și continuă să se răspândească, autoritățile de la Washington au decis să ceară ajutor Chinei, pentru a completa nevoia uriașă, în creștere, de măști medicale.

Trebuie reținut că aeronava cargo chineză a ajuns în SUA la data de 29 Martie, la numai două zile după discuția președinților Xi Jinping – Donald Trump, derulată la solicitarea celui din urmă, în care a fost abordată în principal lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Potrivit mass media de la Beijing, încă de la data de 25 Februarie a.c., Departamentul american pentru Servicii Umane și Sănătate (HHS) a transmis că SUA au nevoie de 300 de milioane de măști pentru a face față COVID-19, în condițiile în care țara are un stoc de numai 30 de milioane.
Pe acest fond, The New York Times și The Washington Post au prezentat situațiile critice din spitalele din Seattle și Florida, unde creștea exponențial numărul de cazuri de la o zi la alta, iar cadrele medicale erau solicitate să recicleze și să reutilizeze măștile de protecție.

În condițiile în care importurile americane de produse medicale chineze au scăzut cu 16% în perioada 2017-2019, SUA sunt puse în situația de a accepta o realitate matematică: producția internă de măști din SUA „nu este competitivă” prin comparație cu cea din China. Motiv pentru care, la finalul lunii Martie 2020, SUA au crescut de la 90 la 95% importul de produse medicale de protecție.

De partea cealaltă, China transmite că producătorii chinezi de măști au trecut la ore suplimentare pentru a satisface cererea globală, cu atât mai mult cu cât companiile chineze au reluat la capacitate maximă activitatea, după punearea sub control a epidemiei interne. Datele arată că, dacă la începutul lunii februarie producția zilnică de măști din China era de 10 milioane bucăți pe zi, la finalul lunii februarie ajunsese la 116 milioane pe zi.

Aceasta face ca în ultima perioadă, Guvernul chinez să ajungă să doneze unui număr de 120 de țări și patru organizații internaționale, măști medicale, măști N95, îmbrăcăminte de protecție, reactivi de testare și ventilatoare.
Alături de guvernul central, autoritățile locale chineze au donat materiale medico-sanitare unui număr de peste 50 de orașe înfrățite de pe diferite continente.
La rândul lor, întreprinderile chineze au donat materiale medico-sanitare pentru peste 100 de țări și organizații internaționale.
De loc de neglijat, peste 30 de țări și două organizații internaționale au semnat, cu companii exportatoare chineze, contracte de achiziție pentru măști, îmbrăcăminte de protecție și reactivi de testare.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.