China va preleva mostre de sol lunar

China a lansat, marți, o navă spațială care are ca principală sarcină aselenizarea și revenirea pe Pământ cu probe de sol lunar. Evenimentul are loc la 44 de ani de la ultima misiune similară, când materie extraterestră a fost adusă pe Pământ.

Racheta purtătoare Marșul cel Lung, cel mai mare și mai puternic vehicul de lansare din China, cu o dimensiune mai mare de 20 de etaje, a primit misiunea de a plasa pe orbita Lunară sonda spațială Chang’e 5, care are patru componente, între care și capsula de reintrare în spațiul terestrul.

După intrarea pe pe orbită, sonda va zbura în jurul Lunii pentru o anumită perioadă de timp, apoi se va separa în două părți, racheta și capsula de reintrare care vor rămâne pe orbită, în timp ce sonda (foto dreapta) va începe procedurile de aselenizare.

Aterizarea se va face asistat, iar odată ce va atinge suprafața Lunii va utiliza un burghiu de ultimă generație pentru a preleva materie de la o adâncime de doi metri de la suprafața lunii.

Dacă totul decurge fără probleme, aproximativ două kilograme de pietre și sol vor fi colectate și ambalate într-un recipient metalic vidat.

După ce operațiunile de suprafață, programate pentru două zile, vor fi încheiate, o rachetă ascendentă va asigura transportul și andocarea cu modulul de reintrare în spațiul terestru, modul care va transfera probe lunare pe Pământ.

Reintrarea în atmosfera pământului este stabilită pentru mijlocul lunii Decembrie, în cadrul programului de aterizare prevăzut în nordul Chinei, în Regiunea Autonomă Mongolia Interioară.

Dacă misiunea sondei Chang’e 5 se va încheia cu succes, va fi marcată prima activitate spațială a Chinei de prelevare de materie extraterestră, eveniment care va face din China a treia națiune a lumii care reușește acest lucru, după SUA și fosta URSS.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.