Beijing-Shanghai, 1.318 Kilometri, în două ore și jumătate!

Primul tren Maglev de mare viteză din China, proiectat să ruleze cu o viteză maximă de 600 de kilometri pe oră, a ieșit astăzi de pe linia de producție a fabricii din Qingdao, provincia Shandong.

Încă în etapa de testare fizică, trenul va reduce semnificativ durata călătoriilor pe marile distanțe. Spre exemplu, durata pe distanța Beijing – Shanghai (1.318 kilometri) va putea fi redusă de la aproximativ cinci ore în prezent, la aproximativ două ore și jumătate.

Trenul urmează să fie supus testelor, în următorii ani, timp în care vor fi construite căile de rulare Maglev de mare viteză. Trenul Maglev de mare viteză, dezvoltat exclusiv în China, are tehnologii feroviare de ultimă oră, au informat reprezentanții CRRC Qingdao Sifang, o filială a companiei de stat China Railway Rolling Stock Corp.

Trenul folosește electro-magneți pentru a realiza suspendarea deasupra șinelor, neexistând frecare la contactul cu linia ferată.

Cu ajutorul noului tren Maglev, proiectanții sistemului feroviar din China urmăresc să umple golul existent în serviciile feroviare convenționale de mare viteză (maxim 350 km/h) și cursele aeriene interne (900 – 1.000 km/h).

China dispune de rețele locale maglev, la Beijing, Shanghai, Changsha și Fenghuan.

În prezent, China are construită o rețea feroviară de peste 146.300 Kilometri (175.000 km până în 2025), din care peste 35.000 de kilometrii de cale ferată de mare viteză (300-350 Km/h), dezvoltată în ultimii 11 ani. În 2020, în ciuda situației epidemice, rețeaua feroviară chineză a asigurat peste 2,1 miliarde călătorii.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.