MAE anunță redeschiderea Consulatului din Beijing într-un anunț cu minciuni și omisiuni!

În urmă cu puțin timp, Ambasada României în China a lansat două mesaje prin intermediul cărora (1) anunță redeschiderea Secției Consulare din Beijing, începând din data de 3 Ianuarie 2022, după 14 luni de „suspendarea temporară” a activității și (2) o consultare publică (!?) „]n vederea îmbunătățirii serviciilor consulare oferite cetățenilor români aflați în jurisdicția Ambasadei României la Beijing”. 
Cele două mesaje oficiale sunt marcate de miciuni, omisiuni și tradiționala lipsă de respect care obliga Ambasada și MAE să prezinte scuze pentru problemele, complicațiile și cheltuielile de mii de dolari la care au obligat românii rezidenți în China care au avut, în ultimele 14 luni, nevoie de servicii consulare!

În primul mesaj lansat de Ambasada României în China, neasumat de niciun funcționar diplomatic, se minte în documente oficial când se afirmă că reluarea „de lucru cu publicul al Secției Consulare se va înscrie în aceleași coordonate cu cel de dinaintea suspendării temporare a activității”, adică Marți și Joi pentru cetățenii chinezi – Luni și Vineri pentru cetățenii români.

Se minte în condițiile în care, ambasadorul Vasilică Constantinescu, încă menținut în funcție de MAE, a făcut un titlu de glorie din faptul că la Consulatele din China a impus programul de lucru de Luni până Vineri, atât pentru cetățenii chinezi, cât și pentru rezidenții români.

În al doilea mesaj, transmis la câteva minute, Ambasada României în China anunță că „în vederea îmbunătățirii serviciilor consulare oferite cetățenilor români aflați în jurisdicția Ambasadei României la Beijing, Ambasada are în vedere organizarea unor consulate itinerante în aria de jurisdicție, în anul 2022”.

România-China în 2021 | Cel mai searbăd an al relațiilor bilaterale!

Această bruscă preocupare pentru românii rezidenți în China stârnește râsul, în condițiile în care Ambasada nu cunoaște numărul și localizarea românilor, iar pentru servicii consulare serioase este nevoie de acces la sistemul securizat econsulat.ro.
Ce vor face angajații Ambasadei și/sau Consulatului României din Beijing, vor lua cu ei rețeaua de calculatoare pe care o vor conecta în orice sistem online din China?

Pentru ca totul să fie în linia ridicolului și nerușinării cu care s-a acționat în ultimii ani, este suficient să subliniez că în lista funcționarilor prezentați în Echipa Ambasadei României din China, continuă să lipsească reprezentanții consulari (vezi foto dreapta).

Nu trebuie uitat că „suspendarea temporară” de numai 14 luni a activității Consulatului României din Beijing a fost provocată și este o performanță managerială a Ambasadorului Vasilică Constantinescu, cel care a determinat demisia ultimului Consul, dar și încheierea colaborărilor cu funcționarii consulari care asigurau activitatea până în Octombrie 2020.

Prin urmare, ceea ce se încearcă odată cu data de 3 Ianuarie 2022 este un nou spectacol de prost gust, o nouă cârpeală pretins diplomatică, o nouă bătaie de joc deja devenită tradiție pentru Ambasada României în China, condusă de un ambasador specialist în petreceri și butaforie, necum în diplomație și lucrul cu oamenii.

Cârpeala și că la București nu se dorește îmbunătățirea serviciilor consulare din China sunt demostrate și de faptul că echipele Consulatelor României din Shanghai și Hong Kong nu sunt sprijinite, în cele două mari metropole având câte un singur funcționar consular, de ani de zile!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.