CHINA – Al treilea portavion în zece ani!

China a lansat, astăzi, cel de-al treilea portavion propriu, denumit CNS Fujian, după provincia de coastă din sud-estul țării. Portavionul a predat la șantierul naval Jiangnan, fiind construit de compania China Shipbuilding Industry Corporation din Shanghai, fiind complet proiectat și construit cu resurse interne.

Având o punte plată, portavionul Fujian este primul intrat în posesia armatei chineze dotat cu un sistem de lansare a aeronavelor cu catapultă electromagnetică pentru lansarea avioanelor cu aripă fixă. Aceasta asigură o capacitate de luptă mult mai mare, în comparație cu primele două portavioane doadte cu rampă pentru lansarea avioanelor. De asemenea, noul portavion dispune de facilități de interceptare.

Cu o lungime de 320 metri și o sarcină maximă de deplasare de peste 80.000 de tone, portavionul urmează să intre în perioada de testare complexă, înainte de a fi predat forţelor navale chineze.

În prezent, marina chineză are operaționale două portavioane: CNS Liaoning și CNS Shandong, ambele au un deplasament standard de aproximativ 50.000 de tone, un sistem de propulsie convențional și rampă de lansare a aeronavelor cu aripă fixă.

Primul portavion al Chinei, Liaoning, dat în exploatare în Septembrie 2012, a fost construit pe structura unui portavion nefinalizat din epoca sovietică, denumit inițiat Varyag.
Al doilea portavion al Chinei, Shandong, dat în exploarare în Decembrie 2017, a fost primul dezvoltat pe plan intern. Pe o structură de bază similară cu Liaoning, al doilea portavion a fost îmbunătățit, având o capacitate de transport mai mare de avioane.

În prezent, la nivel global, Statele Unite ale Americii dețin cel mai mare număr de portavioane militare în funcțiune (11), urmate de China, Italia, Marea Britanie cu câte 2, Franța, Rusia, Spania, India, Brazilia și Thailanda câte 1.

După numărul de portavioane militare în construcție, clasamentul este condus de SUA (3), Japonia (2), China, Italia, India, Franța câte 1.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.