În timp ce promit menținerea ordinii internaționale, tot ceea ce fac Statele Unite ale Americii este să își urmărească egoist propriile interese, perpetuându-și hegemonia și pericolele la adresa lumii, se arată într-un document prezentat de Ministerul chinez de externe, intitulat „Verificarea realității: Falsități în percepțiile SUA despre China”.
În document este argumentat modul în care SUA încearcă să stăpânească și să suprime China, prin promovarea temei “amenințării Chinei”, prin intermedul căreia se încearcă interferența în afacerile interne, sunt atacate politicile interne și externe ale Beijingului.
Beijingul evidențiază că politica SUA față de China și lume este una “înșelătoare, ipocrită, periculoasă”, una care urmează o mentalitate a permanentului conflict, fiind arătat că de-a lungul istoriei sale de peste 240 de ani, în doar 16 au fost implicate în războaie.
Pe mai mult de 60 de pagini, diplomații chinezi arată cu argumente, fapte și probe, că SUA încălcă în mod flagrant scopurile și principiile Cartei ONU, normele care guvernează relațiile internaționale, impunând prin forță dreptul intern în fața reptului internațional, respectând selectiv regulile internaționale, în funcție de propriile interese.
De asemenea, se arată că, utilizând sancțiunile unilaterale, ilegale din perspectiva dreptului și regulilor internaționale, SUA au impus „presiuni maxime” la adresa țărilor considerate neprietene. Astfel, în document se arată că administrația Trump a impus peste 3.900 de măsuri de sancțiune. Începând cu anul fiscal 2021, entitățile și persoanele incluse în listele de sancțiuni ale SUA au ajuns la 9.421, cu 933% mai mult comparativ cu anul fiscal 2000.
„Ordinea internațională bazată pe reguli susținută de SUA este de fapt o altă versiune a politicii de forță. Aceasta este o încercare de a impune propria voință și standarde altora, de a înlocui legile și normele internaționale acceptate în mod comun, cu regulile interne din câteva țări.” – MAE China
Pe de altă parte, în document se solicită SUA să își îndeplinească obligațiile financiare față de ONU, în condițiile în care datorează peste un miliard USD la bugetul ONU și alte peste 1,4 miliarde USD la misiunile de menținere a păcii.
Un capitol consistent al documentului prezentat de Ministerul chinez de Externe vizează eforturile susținute ale SUA de a încearcă să blocheze China în rolul său de putere majoră, de a o împiedica să își dezvolte economia. SUA își desfășoară de fapt resursele interne și externe pentru a controla și suprima China.
“În ciuda afirmațiilor sale că nu încearcă să blocheze China din rolul său de putere majoră și nici să o împiedice să-și dezvolte economia, SUA își desfășoară de fapt resursele interne și externe pentru a-și controla și suprima China fără scrupule.” – MAE China
Astfel, China arată că SUA au inclus peste 1.000 de companii chineze pe diverse liste de sancțiuni, au supus biotehnologia și tehnologiile de inteligență artificială unor controale suplimentare la export, au impus analize stricte a investițiilor și au încercat să interzică platformele de social media chineze.
Pe aceast fond, se subliniază că relațiile China-SUA au ajuns la o răscruce importantă, Washingtonul fiind îndemnat să nu mai privească relațiile bilaterale din perspectiva Războiului Rece, în mentalitatea cu sumă zero, urmărind cele trei principii ale: respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării câștig-câștig, acționând în limitele cele cinci angajamente făcute Chinei.
“SUA au un istoric de interferență grosolană în afacerile interne ale Chinei, în chestiuni referitoare la interesele principale ale Chinei, inclusiv legat de Taiwan, Xinjiang, Tibet și Hong Kong. Acestea urmăresc să submineze securitatea și stabilitatea Chinei, atât în mod deschis, cât și pe ascuns, tolerând și susținând activitățile separatiste.” – MAE China
Ministerul chinez de Externe subliniază că SUA au renunțat la angajamentul de a reduce treptat vânzarea de arme către Taiwan. Potrivit documentului, volumul total al vânzărilor de arme americane către Taiwan a depășit 70 miliarde USD, în timă ce reprezentanți ai forțelor speciale SUA se află în Taiwan pentru a pregăti forțele taiwaneze.
Pe acest considerant, Beijingul respinge falsurile răspândite de SUA cu privire la poziția Chinei în problema Ucrainei, reiterând că China a aderat întotdeauna la o poziție obiectivă și justă, o poziție împărtășită de majoritatea țărilor.
“Mentalitatea Războiului Rece și politica de forță sunt principale cauze ale crizei din Ucraina. SUA ar trebui să își asume cu seriozitate responsabilitățile cuvenite, să ia măsuri concrete pentru a detensiona situația și a rezolva problemele. SUA au trădat propriile promisiuni și au continuat să facă presiuni pentru extinderea NATO spre Est, creând criza din Ucraina.” – MAE China
Documentul Ministerului chinez de Externe abordează și situația democratică a SUA, fiind arătat că administrațiile de la Washington stabilesc și impun propriile standarde, prin care nu permit existența altor sisteme, construind grupuri pentru a se amesteca în afacerile interne ale altor țări, în numele democrației.
“Democrația în stil american este un joc al bărbaților bogați, bazat pe capital. Politica monetară pătrunde în întregul proces de alegeri, legislație și administrare din SUA. De fapt, oamenii au doar un drept limitat la participarea politică. Inegalitatea în statutul economic s-a transformat în inegalitatea în statutul politic. (…) Așa-zișii reprezentanți ai voinței poporului, odată aleși, servesc adesea interesele susținătorilor lor financiari și vorbesc mai degrabă pentru interesele personale decât pentru oamenii obișnuiți.” – MAE China
Nu în ultimul rând, documentul “Verificarea realității: Falsități în percepțiile SUA despre China”, vizează situația de securitate din Indo-Pacific, arătând că SUA face eforturi pentru a tensiona relațiile dintre țările din regiunea, pentru a crește procesul de înarmare și construi grupuri antagonice.
“Agățându-se de mentalitatea Războiului Rece și de logica hegemonului, SUA urmăresc o politică a blocurilor, inventează povestea ‘democrație vs. Autoritarism’, convinge alte țări să formeze cercuri exclusive, întărește ’Cei cinci ochi’, colportează mecanismul Quad, alătură Marea Britanie și Australia în cadrul AUKUS intensificând alianțele militare bilaterale, într-o încercare clară de a contracara China.” – MAE China
Astfel, China arată că așa-numita viziune a SUA a unui “Indo-Pacific liber și deschis” este în esență “o strategie de a-i diviza pe ceilalți, de a incita la confruntare și de a submina pacea”, formând “cercuri mici” exclusive, forțând țările din regiune să ia parte la acestea, blocând cooperarea și dialogul.
Textul integral AICI