Dialog Xi – Macron: China și UE ar trebui să susțină spiritul independenței, deschiderii și cooperării

În condițiile în care lumea a intrat într-o nouă perioadă de turbulențe și transformări, în calitate de forțe importante ale lumii multipolare, China și Franța, China și UE, ar trebui să susțină spiritul independenței, deschiderii și cooperării, să promoveze dezvoltarea constantă și susținută a relațiilor bilaterale, oferind lumii stabilitate și energie pozitivă, a declarat astăzi președintele Xi Jinping în timpul dialogului avut cu președintele Emmanuel Macron, în marja summitului G20 de la Bali (Indonezia).

În condițiile în care China reproșează tot mai mult faptul că, în ultima perioadă, Uniunea Europeană „vorbește și acționează” cu vocea SUA, președintele Xi a subliniat că bunele relații China-Franța pot și un model de cooperare. Mai mult, Xi a subliniat angajamentul Chinei de a promova deschiderea la standarde înalte și de a avansa modernizarea națională, eforturi care vor oferi noi oportunități de cooperare tuturor țărilor, respectând în același timp interesele de bază și preocupările majore ale fiecărei părți.

Legat de situația din Ucraina, Xi Jinping a susținut necesitatea încetării focului, conflictului și demararea negocierilor de pace, pentru care comunitatea internațională ar trebui să asigure condițiile pentru ca acestea să se întâmple.

La rândul său, președintele Emmanuel Macron a exprimat dorința de a continua consolidarea parteneriatului strategic dintre Franța și China, în special în sectorul aeronautic, nuclear civil și agroalimentar, pentru o relație echilibrată și reciproc avantajoasă.

Președintele Macron a exprimat profunda îngrijorare cu privire la decizia Rusiei de a continua războiul din Ucraina, ale cărui consecințe „depășesc frontierele europene și trebuie depășite printr-o coordonare strânsă între Franța și China”.

Potrivit biroului de presă al Palatului Elysee, cei doi lideri de stat au reafirmat angajamentul față de respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, convenind asupra urgenței detensionării. De asemenea, au reafirmat poziția fermă cu privire la prevenirea utilizării armelor nucleare, președintele Xi declarând că va sprijini inițiativele președintelui Macron privind realizarea păcii.

În contextul actual al crizei, cei doi președinți au mai discutat despre acțiunile de sprijin financiar pentru cele mai vulnerabile economii, pentru punerea în aplicare a unui cadru comun de abordare a datoriilor, fiind evidențiat în mod deosebit cazul Zambiei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.