China este în doliu național, în memoria președintelui Jiang Zemin

Corpul neînsuflețit al fostului președinte al RP Chineze, Jiang Zemin (17 August 1926 – 30 Noiembrie 2022), lider remarcabil al cărui prestigiu ridicat este recunoscut de toți membrii Partidului Comunist Chinez, întreaga armată și poporul chinez – potrivit mesajelor oficiale, a fost transferat joi la Beijing, de la Shanghai, cu ajutorul unui zbor special. La ceremonia organizată pe Aeroportul de protocol Xijiao al capitalei Chinei, au fost prezenți președintele Xi Jinping, premierul li Keqiang, membrii guvernului, alături de lideri de partid și de stat, fiind prezentate condoleanțe soției fostului președinte și familiei lui Jiang.

Ceremonia deplasării sicriului a fost asigurată de o gardă de onoare formată din 12 militari, care s-au oprit pentru câteva momente în fața delegației conduse de președintele Xi, care, potrivit etichetei, s-au înclinat de trei ori.

În Piața Tian Anmen și în toate instituțiile de stat din întreaga țară, Drapelul național al Chinei a fost arborat în bernă.

Potrivit anunțului oficial făcut de Consiliul de Stat al Chinei, o ceremonie memorială solemnă va fi organizată la data de 6 Decembrie, începând cu ora 10, la Marea Sala a Poporului din Beijing, eveniment care va fi transmis în direct, toate autoritățile din întreaga țară având sarcină să organizeze ceremoni locale pentru a urmări transmisia în direct.
La data de 6 Decembrie, Drapelul național al Chinei va fi arborat în bernă în întreaga țară, în ambasadele, consulatele și agențiile Chinei din întreaga lume, toate activitățile publice de divertisment fiind suspendate în această zi.
De asemenea, la data de 6 Decembrie, la nivel național, în China vor fi păstrate trei minute de liniște, urmate de trei minute în care vor fi declanșate alarmele de apărare aeriană și populația Chinei este îndemnată să claxoneze timp de trei minute.
În cele din urmă, anunțul oficial arată că nu va fi organizată o ceremonie cu participare publică de rămas bun.

Jiang Zemin (96 ani) s-a stins din viață la data de 30 Noiembrie 2022, la Shanghai, ca urmare a leucemiei și a insuficienței multiple de organe. Jiang a fost Secretar general al Partidului Comunist Chinez, în perioada Iunie 1989 – Noiembrie 2002, și al cincilea președinte al RP Chineze în perioada Martie 1993 – Martie 2003.
Jiang Zemin l-a succedat în funcția de Secretar general al PCC pe Deng Xiaoping, și de președinte al Chinei de Yang Shangkun, fiind succedat în funcții de Zhao Ziyang, respectiv Hu Jintao.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China este în doliu național, în memoria președintelui Jiang Zemin

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.