CHINA | Agenda 2023 pentru 1,4 miliarde de oameni

Congresul Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CNCCPPC) s-a reunit, astăzi, la Marea Sală a Poporului din Beijing, în cadrul celui mai important organism consultativ politic al Chinei, marcând debutul celor două evenimente cunoscute sub numele „Sesiunile de primăvară”, programate să se desfășoare până la data de 13 Martie.

Extrem de important din perspectiva evoluției Chinei în următorii cinci ani, mâine vor debuta lucrările Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), în cadrul cărora se vor aproba: noua conducere și componență a guvernului de la Beijing, a instituțiilor centrale de stat, planul de activitate și țintele de dezvoltare pentru anul în curs.

Cele două evenimente CNCCPPC și ANRPC sunt organizate sub motoul „Agenda pentru 1,4 miliarde”, cei 2.977 de delegați ai celor două foruri urmând să analizeze raportul de activitate al guvernului – pe care îl va prezenta mâine premierul Li Keqiang, dar și rapoartele Curții Supreme și Procuraturii Supreme din China.

Mai mult, vor fi prezentate proiectele anuale privind bugetele centrale și locale, vor fi revizuite legi și va fi analizat planul de reformă a instituțiilor statului.

Din totalul membrilor celui de-al 14-lea Comitet Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CNCCPPC), 60,8% nu sunt membri ai Partidului Comunist Chinez, reprezentând 34 de categorii socio-economice.

Lucrările „Sesiunilor de primăvară” 2023 sunt cu atât mai importante cu cât sunt organizate după cel de-al 20-lea Congres al PCC din luna Octombrie 2022, eveniment la care Xi Jinping a fost reales Secretar general al celui de-al 20-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (CNCCPPC), pentru al treilea mandat de cinci ani, fiind primul lider chinez, după Mao Zedong, care depășește limita de două mandate.
De asemenea, În Octombrie 2022 au fost desemnați „Cei 7” membri ai noului Comitetul permanent al Biroului Politic al CNCCPPC: Xi Jinping, Li Qiang – așteptat să fie desemnat noul premier, Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang și Li Xi, patru din cei șapte fiind în premieră în cadrul Biroului Politic.

Una dintre direcțiile de lucru în 2023 va rămâne lupta anticorupție, liderii PCC afirmând că funcționarilor din China le este interzis să devină intermediari pentru grupurile de interese și de putere, fiind necesară îmbunătățirea sistemului juridic în domeniul anticorupție, pentru a se asigura că „funcționarii nu îndrăznesc, nu pot și nu doresc să comită fapte de corupție”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ANRPC 2023, China, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.