Prăbușirea democraței: Autocenzura atent selectată!

Care este limita? Este una dintre întrebările care mă domină privind prăbușirea mass media din România. Ultima „crimă” este aceea a respectării, ascultării, opiniei celuilalt, opinie și puncte de vedere care pot să ne convină sau nu.

Comunicatul emis de România Tv, în care se afirmă că: „Dintr-o gravă și regretabilă eroare, în data de 28 februarie, în emisiunea „Punctul culminant”, liderului protestarilor de la Chișinău, Marina Tauber, i s-a dat posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere” – repet … „i s-a dat posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere” … este sinistru!

Este cel mai grav derapaj al unei instituții media de la condiția de bază și obligatorie în ceea ce numim generic: presă. Când o instituție de presă susține că ascultarea tututor părților implicate într-un eveniment nu mai este obligatorie, acea instituție trebuie desființată, pentru că deja s-a discreditat fără drept de apel.

Acest „derapaj” obligatoriu din punct de vedere profesional s-a produs „dintr-o gravă și regretabilă eroare”, atunci când „liderului protestarilor de la Chișinău, Marina Tauber, i s-a dat posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere” (puncte de vedere exprimate decent, argumentat – n.m.), motiv pentru care „redacția România TV consideră că trebuie să-și ceară scuze telespectatorilor săi pentru prezența unui astfel de invitat în dezbaterile postului”.

Mai mult, respectarea deontologiei este catalogată de România Tv drept un gest pro-rus, putinist, câtă vreme suntem informați că „RomâniaTV nu a fost și nu va fi o platformă unde ideile putiniste să poată fi expuse, nu împărtășește idei antidemocratice și destabilizatoare, iar pe viitor vor fi aplicate criterii mult mai stricte în selectarea invitaților și în ceea ce privește toleranța moderatorilor față de anumiți invitați și ideile lor”, pentru că „România Tv este și va fi prin toți jurnaliștii săi și prin politica editorială promovată puternic atașată valorilor europene și euroatlantice”.

România și românii sunt în pericol, la fel cum Republica Moldova și basarabenii sunt în pericol, dacă cenzura devine regulă în democrație. Asta cu atât mai mult cu cât postul România Tv este cenzurat deza pe teritoriul Republicii Moldova.

Dacă un post de televiziune care face crize de personalitate pe tema libertății de exprimare își declară apetența pentru cenzură, pentru sfidarea minimelor reguli obligatorii în profesie, cu toții suntem în pericol.

Îmi este greu să înțeleg care sunt mecanismele care au forțat postul România Tv să emită un asemenea comunicat asumat de o angajată, nu de conducerea postului. Însă, în egală măsură, înțeleg că Vicotor Ciutacu este pus să aleagă: acceptă cenzura sau pleacă. Va fi alerea lui, pentru că emisiunea vizată este „Punctul culminant”, pe care o realizează, emisiune lider de audiență.

Vezi comunicatul România Tv AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Prăbușirea democraței: Autocenzura atent selectată!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.